Αριθμός πρωτ: 12345
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/5/2008
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
3) ΠΕΧΩΔΕ
ΘΕΜΑ: Θανατηφόρα ατυχήματα στο οδικό δίκτυο της Κρήτης.
Τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Πολυτεχνείο Κρήτης σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα καταδεικνύουν το μέγεθος ενός προβλήματος που τείνει να γίνει μάστιγα για το Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη γενικότερα.
Σε επανειλημμένες ερωτήσεις μου έχω επισημάνει την επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης έργων πρώτης σπουδαιότητας σε όλο το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης και τους καθέτους του νομού Ηρακλείου, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα αποτρέψουν τα θανατηφόρα ατυχήματα, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα η Πολιτεία να έχει πράξει τα δέοντα.
Όπως καταγράφει η έρευνα, το 92% των πολιτών κάνει λόγω για «παγίδες θανάτου» στα συγκεκριμένα αυτά σημεία, ενώ όσον αφορά το βορειοδυτικό άξονα του νησιού το 80,1% αναφέρει την υψηλή επικινδυνότητα του οδικού δικτύου λόγω ύπαρξης επικίνδυνων σημείων , έλλειψη από ράμπες εισόδου-εξόδου, μεγάλη κίνηση αγροτικών μηχανημάτων , συχνή διέλευση πεζών και ζώων , παράνομες σταθμεύσεις ΙΧ και υπεραστικών λεωφορείων κατά μήκος του δρόμου.
Επειδή σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, πέρα από την επικινδυνότητα του οδικού δικτύου, ως λόγος πρόκλησης ατυχημάτων είναι η οδηγική συμπεριφορά των ίδιων των οδηγών (ποσοστό 91,3%) που προέρχεται από τον εκνευρισμό λόγω έλλειψης στοιχειωδών υποδομών αλλά και της αδιαφορίας από την πλευρά Πολιτείας (ποσοστό 75%) να προβεί στη λύση του προβλήματος.
Επειδή τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς η Κρήτη, σύμφωνα με τα κατά καιρούς στατιστικά στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών κατέχει την αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα σε σχέση με τον πληθυσμό της,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Με ποια μέτρα και ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται αντιμετωπίσουν άμεσα, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου που έχει ήδη αρχίσει, το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη, αφού ο φόρος αίματος είναι πολύ μεγάλος δεδομένου ότι από την αρχή του 2008 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί πάνω από 60 άτομα.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης