Θωράκιση του ελληνικού ελαιολάδου από κρούσματα νοθείας

Αριθμός πρωτ: 189
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Θωράκιση του ελληνικού ελαιολάδου από κρούσματα νοθείας.

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους παραγωγούς και τους παράγοντες της αγοράς ελαιολάδου στο Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη γενικότερα, μετά τις προσπάθειες νοθείας του ελληνικού ελαιολάδου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, υπάρχουν στοιχεία που καταγράφουν νοθεία ελληνικού ελαιολάδου, αφού βρέθηκαν ποσότητες ελαιολάδου στην ιταλική αγορά που εμφανιζόταν ως ελληνικό ενώ φέρεται να είχε προσμίξεις άλλου ελαιολάδου και συγκεκριμένα ισπανικού.
Επειδή υπάρχουν καταγγελίες για εισαγωγή ελαιολάδου από την Ισπανία, σε μια περίοδο που στη χώρα μας υπήρχαν αποθέματα ελληνικού ελαιολάδου και στη συνέχεια η προσπάθεια πρόσμιξης και εξαγωγή του σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα την Ιταλία. Επειδή με αυτούς τους τρόπους δημιουργούνται σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά ελαιολάδου και καίριο χτύπημα στην ποιότητα του πιο αξιόλογου για την υγεία προϊόντος, όπως είναι το κρητικό ελαιόλαδο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποφευχθούν άμεσα οι προσπάθειες νοθείας του ελληνικού ελαιολάδου και ο κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος, όπως είναι το κρητικό ελαιόλαδο, η παραγωγή του οποίου αποτελεί πηγή εσόδων για χιλιάδες οικογένειες στο Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ