Ιδιωτικοποιείται το λιμάνι Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 6817
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Ιδιωτικοποιείται το λιμάνι Ηρακλείου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να βγει η προκήρυξη της δεύτερης φάσης ανάπτυξης-ανάπλασης και αξιοποίησης του θαλάσσιου μετώπου και των σταθμών ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας στο λιμάνι του Ηρακλείου με διεθνή διαγωνισμό σύμβασης παραχώρησης.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το ενετικό λιμάνι και άλλα στρατηγικά σημεία του λιμανιού από το Απεντομωτήριο έως το Μπεντενάκι, θα δοθούν σε ιδιώτη για ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων.
Αν και ο χώρος αυτός ανήκει τώρα στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «φιλέτο», επιλέγει τη λύση της παραχώρησης του χώρου σε ιδιώτες, έτσι ώστε με εύκολο τρόπο να βγάλει χρήματα.
Επειδή η λύση της παραχώρησης σε ιδιώτες εκτάσεων του δημοσίου και μάλιστα σε προνομιακές θέσεις για εκμετάλλευση θα επηρεάσει αρνητικά την τοπική ανάπτυξη σε βάρος της οικονομίας της πόλης,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να επανεξετάσει το θέμα της παραχώρησης του λιμανιού του Ηρακλείου να ακυρώσει τη δημοπράτησή του, ώστε να παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο και να μη γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιώτη.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ