Κάλυψη από το κράτος του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης

Αριθμός πρωτ: 6270
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κάλυψη από το κράτος του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Με την 3677/21-12-07 Ερώτησή μου, στην οποία δεν έχω λάβει απάντηση μέχρι σήμερα, είχα επισημάνει τις διαμαρτυρίες των αγροτών του Νομού Ηρακλείου για το υψηλό κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους που καλούνται να πληρώσουν στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών προκειμένου να μπορούν να εισπράξουν την επιδότηση που δικαιούνται.
Οι συνολικές κρατήσεις στις επιδοτήσεις ελαιολάδου, μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού, αγγίζουν συνολικά το 15,72%, δίχως να συμπεριληφθεί σε αυτό το ποσοστό το ετήσιο κόστος για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρακρατεί από τον κάθε ελαιοκαλλιεργητή 2,72% για την προσαρμογή στο ανώτατο εθνικό όριο, 2% υπέρ των οργανώσεων ελαιουργικού φορέα, 4% υπέρ του ποιοτικού παρακρατήματος για όσους παράγουν προϊόντα με ποιοτικές προδιαγραφές και 2% υπέρ του εθνικού αποθέματος. Επίσης παρακρατείται επιπλέον ποσοστό ύψους 5% για τη δυναμική διαφοροποίηση, το οποίο αποδίδεται στο τέλος της χρονιάς στους παραγωγούς των οποίων οι επιδοτήσεις που εισπράττουν δεν ξεπερνούν συνολικά τα 5.000 ευρώ.
Επειδή οι αγρότες κάνουν λόγο για επιδοτήσεις που εξανεμίζονται πριν καν πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Επειδή το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται και οι ανάγκες των αγροτών συνεχώς αυξάνουν εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ανόδου του κόστους παραγωγής,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται η Κυβέρνηση να καλύψει το κόστος άσκησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και να πληρώνει το κράτος τις κρατήσεις, που γίνονται στους παραγωγούς, αλλά και το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης προκειμένου να μην επιβαρύνονται περαιτέρω οικονομικά οι αγρότες της χώρας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ