Κάλυψη ζημιών στους παραγωγούς του Νομού Ηρακλείου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Αριθμός πρωτ: 29
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κάλυψη ζημιών στους παραγωγούς του Νομού Ηρακλείου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου μήνα στο Νομό Ηρακλείου προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα ελαιόδεντρα σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Βιάννο.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η μεγάλης έντασης και διάρκειας βροχόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα ελαιόδεντρα που είχαν ολοκληρώσει την καρπόδεση τους λόγω πρωιμότητας της περιοχής.
Επειδή ζημιές σημειώθηκαν σε αμπέλια και ελιές και σε άλλες περιοχές του νομού, λόγω χαλαζόπτωσης και οι παραγωγοί ανησυχούν για τις καλλιέργειες τους αλλά και για το εάν και πότε θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, έχω επισημάνει τις καταγγελίες των αγροτών του Νομού Ηρακλείου για τον εμπαιγμό που υφίστανται από τον ΕΛΓΑ για τις εκτιμήσεις σε καλλιέργειες που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα προηγούμενα χρόνια.
Επειδή ο ΕΛΓΑ πρέπει να ολοκληρώσει άμεσα τις εκτιμήσεις, προκειμένου οι παραγωγοί που επλήγησαν να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να ολοκληρώσει άμεσα τις εκτιμήσεις σε όλες τις πληγείσες περιοχές του Νομού Ηρακλείου από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και το χαλάζι και να αποζημιωθούν όλοι οι δικαιούχοι παραγωγοί.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ