Κάμψη της κατανάλωσης αιγοπρόβειου κρέατος

Αριθμός πρωτ: 4884
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κάμψη της κατανάλωσης αιγοπρόβειου κρέατος.

Σύμφωνα με την Συμβουλευτική Επιτροπή Αιγοπρόβειου Κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κάμψη στην κατανάλωση πρόβειου και κατσικίσιου κρέατος στα κράτη μέλη της Κοινότητας, αποδίδεται στην αντίληψη ότι τα κόκκινα κρέατα έχουν περισσότερα κορεσμένα λίπη καθώς και στον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Επειδή κατά την τριετία 2005-2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συμβουλευτικής Επιτροπής καταγράφεται μια μείωση στην κατανάλωση του αιγοπρόβειου κρέατος, παρότι οι τιμές των αρνιών με μεγάλο βάρος κατά την ίδια χρονική περίοδο παρέμεναν στάσιμες, ενώ οι τιμές στα αρνιά με μικρό βάρος κινούνταν ανοδικά.
Επειδή σε επίπεδο κοινοτικού εμπορίου οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αιγοπρόβειο κρέας έχουν μειωθεί την τελευταία τετραετία, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές, ιδιαίτερα από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Αργεντινή και με δεδομένο ότι οι χώρες αυτές αυξάνουν συνεχώς το παραγωγικό τους δυναμικό σε αιγοπρόβατα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί στη λήψη πρωτοβουλιών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο προκειμένου Έλληνες παραγωγοί να μην ζημιωθούν από τις εξελίξεις στην αγορά του αιγοπρόβειου κρέατος, όπως καταγράφεται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Αιγοπρόβειου Κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ