Κίνδυνος αναστολής της καταβολής των επιδοτήσεων

Αριθμός πρωτ: 9033
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος αναστολής της καταβολής των επιδοτήσεων.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου και τελευταία την 7407/27-4-07, στην οποία το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει ακόμη, έχω επισημάνει τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τη χώρα μας, σχετικά με τα προβλήματα στην εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών ενισχύσεων, η μη διευθέτηση των οποίων θα σημάνει τη μερική ή ακόμα και στην πλήρη αναστολή της καταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες.
Παρά όμως τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Επίτροπου Γεωργίας της Ε.Ε. και εγγράφως ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, η Ελλάδα δεν προέβη σε ουσιαστικές διορθώσεις των μητρώων και του Συστήματος Ελέγχου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή, που είναι δυνατόν να φτάσει μέχρι το 100% επί της ενιαίας ενίσχυσης.
Επειδή ο αγροτικός κόσμος της χώρας δεν ευθύνεται τόσο για τις διορθώσεις του ΟΣΔΕ όσο και για την πραγματοποίηση των ελέγχων.
Επειδή, σε περίπτωση τιμωρίας της χώρας, θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με 2,3 δις ευρώ προκειμένου να μην χάσουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις.
Επειδή ο τοπικός τύπος προβάλλει το θέμα εκφράζοντας την αγωνία και την αγανάκτηση των αγροτών γι’ αυτές τις πιθανές, δυσάρεστες εξελίξεις,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης και ομαλοποίησης στην εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών ενισχύσεων, προκειμένου να μην εφαρμοστεί για τη χώρα μας η μερική ή και πλήρης αναστολή καταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης