Κίνδυνος απώλειας κτηνοτροφικών επιδοτήσεων

Αριθμός πρωτ: 6947
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/10/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος απώλειας κτηνοτροφικών επιδοτήσεων.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ) γνωστοποίησε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη λήψης άμεσων πρωτοβουλιών προκειμένου να μη χαθούν οι κτηνοτροφικές επιδοτήσεις για τους κτηνοτρόφους του νομού και της Κρήτης γενικότερα, λόγω της αδράνειας του Υπουργείου στην διευθέτηση του σοβαρού ζητήματος των αυθαίρετων κτηνοτροφικών κτισμάτων.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κίνδυνος απώλειας των επιδοτήσεων από το 2009 στους κτηνοτρόφους του της Κρήτης είναι πλέον ορατός καθώς καθυστερεί από την Πολιτεία η νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων των κτηνοτρόφων.
Επειδή οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σαφείς, αφού η έλλειψη αδειών λειτουργίας στις αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις και η ύπαρξη πολλών αυθαίρετων κτισμάτων θα οδηγήσει στην απώλεια των κτηνοτροφικών επιδοτήσεων αφού θα υπάρχει αδυναμία ενεργοποίησης της ενιαίας ενίσχυσης καθώς και αδυναμία διάθεσης των προϊόντων στην αγορά.
Επειδή στον πρόσφατα ψηφισθέντα από τη Βουλή νόμο για την κτηνοτροφία, δεν συμπεριελήφθη καμία διάταξη που να αφορά τις λειτουργούσες μονάδες χωρίς άδεια, όπως είχαμε επισημάνει.
Επειδή ο ΣΕΚΝΗ και οι κτηνοτρόφοι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση για το σοβαρό αυτό ζήτημα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της νομιμοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων των κτηνοτρόφων της Κρήτης που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον κτηνοτροφικό κλάδο.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης