Κίνδυνος κλεισίματος του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος»

Αριθμός πρωτ: 16014
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/3/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος κλεισίματος του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος».

Με μεγάλη αγωνία για τη συνέχιση της λειτουργίας του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» (ΜΕΛ) στο Χουδέτσι του Δήμου Νίκος Καζαντζάκης στο νομό Ηρακλείου, ο εμπνευστής και ιδρυτής του, μουσικός και δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας Ross Daly, επισημαίνει σε επιστολή του την έλλειψη ενδιαφέροντος της πολιτείας για την στοιχειώδη στήριξη του «Λαβύρινθου».
Το Εργαστήρι είναι το μοναδικό που έχει συλλογή παραδοσιακών μουσικών οργάνων όλων των ειδών παραδοσιακής μουσικής και προσφέρει κάθε χρόνο σεμινάρια με κορυφαίους δασκάλους από όλο τον κόσμο σε περίπου 350 έως 400 μαθητές τουλάχιστον 35 διαφορετικών εθνικοτήτων. Ο «Λαβύρινθος» δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος από αυτά τα σεμινάρια αλλά ενδιαφέρεται μόνο για την μουσική εκπαίδευση των μαθητών, οι οποίοι είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων και κάνουν μεγάλες θυσίες να ανταποκριθούν στη σχετικά χαμηλή τιμή των σεμιναρίων (250€ για 6 μέρες μαθημάτων και διαμονής).
Όμως, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΜΕΛ, δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει τα σημαντικά αυτά σεμινάρια και συνεπώς θα αναγκαστεί να σταματήσει τη λειτουργία του εάν δεν τύχει της απαραίτητης οικονομικής στήριξης από την πολιτεία.
Μέχρι στιγμής, ο Δήμος Ν.Καζαντζάκη κάλυπτε το οικονομικό έλλειμμα (μεταξύ 35.000-45.000€ ετησίως) για τα 25-30 καλοκαιρινά σεμινάρια της Κρήτης, όμως, φέτος, δηλώνει αδυναμία να συνεχίσει να καλύπτει τα έξοδα και το ΜΕΛ μένει χωρίς τα απαραίτητα οικονομικά μέσα να πραγματοποιήσει τον φετινό κύκλο εργασιών του.
Επειδή, το Χουδέτσι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό εξαιτίας των δραστηριοτήτων του Μουσικού Εργαστήριου Λαβύρινθος που έχει αναδειχθεί πλέον σε έναν πολύ σοβαρό κέντρο ανάδειξης όλης της περιοχής.
Επειδή οι μαθητές και η δάσκαλοι του ΜΕΛ διδάσκουν σε μουσικές σχολές και πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού, συμμετέχοντας ταυτόχρονα δημιουργικά και καθοριστικά σε πολλές από τις κορυφαίες παραγωγές που έχουν να κάνουν με την σοβαρή αξιοποίηση στοιχείων της παγκόσμιας παραδοσιακής μουσικής στη σύγχρονη δημιουργία.
Επειδή είναι ανάγκη η Πολιτεία να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για μία τέτοια σπουδαία προσπάθεια.
Επειδή, όμως, η μέχρι τώρα αδιαφορία και αρνητική στάση της να συνεργαστεί με τους υπεύθυνους του ΜΕΛ, μόνο ως εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το παγκοσμίου φήμης Μουσικό Εργαστήριο «Λαβύρινθος» για να συνεχίσει απρόσκοπτα το σπουδαίο έργο του.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης