Αριθμός πρωτ: 12599
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/5/2008
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΘΕΜΑ: Κίνδυνος μπλακ άουτ λόγω ενεργειακής ανεπάρκειας.
Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του ενεργειακού προβλήματος της χώρας, και ειδικά στην Κρήτη, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτόνομης παραγωγής ενέργειας.
Όπως υπογραμμίζεται από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ορατός ο κίνδυνος να γίνει δυσμενής η ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης, λόγω των ταυτόχρονων βλαβών που μπορούν να εκδηλωθούν, εξαιτίας της ανεπάρκειας ισχύος σε σχέση με την προβλεπόμενη ζήτηση, αλλά και της ελλιπούς συντήρησης των μονάδων παραγωγής του δικτύου μεταφοράς και διανομής ενέργειας.
Η Κρήτη είναι τουριστική περιοχή και οι ανάγκες ενέργειας την καλοκαιρινή περίοδο είναι αυξημένες, καθώς οι καταναλώσεις ρεύματος ανεβαίνουν κατακόρυφα.
Επειδή πρέπει να προστατευθούν οι καταναλωτές από τις πολύωρες και απρόβλεπτες διακοπές ρεύματος.
Επειδή όσοι ασχολούνται με τις τουριστικές δραστηριότητες και γενικά όλες οι επιχειρήσεις που στηρίζουν την οικονομία και την ανάπτυξη του νησιού δεν πρέπει να υποστούν ζημιές εξαιτίας των διακοπών του ρεύματος,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε να καλυφθεί η ζήτηση ενέργειας που προβλέπεται για την καλοκαιρινή περίοδο στην Κρήτη και αν πρόκειται να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και συντήρηση του δικτύου μεταφοράς και διανομής ενέργειας, για να μην υπάρξουν βλάβες και απρόβλεπτες διακοπές ρεύματος.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης