Κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 6273
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου.

Σοβαρός κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί για το νέο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, εκφράζει ο διευθυντής του εξαιτίας, των καθυστερήσεων στη μετεγκατάσταση της παλιάς Ηλεκτρικής που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στο χώρο.
Για το μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχουν εγκριθεί 750.000 € από την Κοινοτική πρωτοβουλία Urban II, έτσι ώστε να λειτουργήσουν νέα τμήματα στο χώρο που ήταν εγκατεστημένη η Ηλεκτρική. Η καθυστέρηση όμως του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ να μετεγκατασταθεί σε άλλο χώρο, παρά την αποζημίωση των 255.000€ που έχει εισπράξει για αυτό το λόγο από το Δήμο, δημιουργεί προβλήματα και στην ομαλή λειτουργία και το άνοιγμα των νέων τμημάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με κίνδυνο να μην προλάβει να απορροφήσει τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί.
Επειδή δεν είναι δυνατό ένας φορέας να λειτουργεί σε βάρος κάποιου άλλου, τη στιγμή που υπάρχει απόφαση, αλλά και χρηματική αποζημίωση, για την μετεγκατάστασή του σε άλλο χώρο.
Επειδή δεν είναι σωστό να χαθούν τα χρήματα από την Κοινοτική Πρωτοβουλία Urban II που αφορούν μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία, όπως είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, του οποίου οι δραστηριότητες έχουν όλα τα στοιχεία ενός σύγχρονου μουσείου (όπως πλανητάριο, αίθουσα σεισμικής τράπεζας, αίθουσα τρισδιάστατων απεικονίσεων κτλ.)
Επειδή δεν μπορεί για άλλη μια φορά η Ελλάδα να φανεί ανίκανη να εκπληρώσει τους όρους της Ε.Ε. για την απορρόφηση κονδυλίων και να χάσει άλλο ένα εγκεκριμένο κονδύλιο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν πρόκειται να παρέμβει προκειμένου να προχωρήσει η μετεγκατάσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ εγκαίρως, για να μη μείνει στη μέση η προσπάθεια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και να μη χαθούν τα χρήματα που πρόκειται να διατεθούν από την Κοινοτική Πρωτοβουλία Urban II για αυτό το σκοπό.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ