Κίνδυνος περικοπής κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων

Αριθμός πρωτ: 11584
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/12/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος περικοπής κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, για άλλη μια φορά, η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μπόελ στη χώρα μας, σε πρόσφατη ομιλία της στην επιτροπή ελέγχου του κοινοτικού προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο περικοπής του 10% του συνόλου των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων.
Όπως επισημάνθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει ήδη αρχίσει από τον περασμένο Ιούλιο τη διαδικασία για την αναστολή των κοινοτικών πληρωμών για την Ελλάδα, θα προβεί σε οριστική απόφαση σύντομα , αφού πρώτα εξετάσει τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα.
Οι κοινοτικοί ελεγκτές που βρίσκονται στη χώρα μας προκειμένου να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσο τηρούνται οι διαδικασίες που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δημιουργία μέχρι τέλους Δεκεμβρίου ενός αξιόπιστου συστήματος ελέγχου αγροτεμαχίων, που αποτελεί βασικό συστατικό του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου είχα έγκαιρα επισημάνει το πρόβλημα και το Υπουργείο στις απαντήσεις του έκανε λόγο για κινδυνολογία και ανυπόστατες κατηγορίες , ενώ τώρα ο αγροτικός πληθυσμός του Νομού Ηρακλείου, όπως και ολόκληρης της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ακόμα δυσάρεστο ενδεχόμενο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος ελέγχου αγροτεμαχίων ,που αποτελεί βασικό συστατικό του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος περικοπής του 10% του συνόλου των επιδοτήσεων.
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αρνητικό ενδεχόμενο της περικοπής του 10% του συνόλου των κοινοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων για τους αγρότες της χώρας μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης