Κίνητρα για τη διάσωση και ανάδειξη αιωνόβιων ελαιόδεντρων

Αριθμός πρωτ: 1687
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΕΧΩΔΕ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κίνητρα για τη διάσωση και ανάδειξη αιωνόβιων ελαιόδεντρων.

Απόλυτα πετυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η δεύτερη συνάντηση των πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης που έγινε την Κυριακή 5 Ιουλίου στον Κερατόκαμπο Βιάννου, στην αίθουσα της πινακοθήκης του πολιτιστικού συλλόγου, για τη δημιουργία δικτύου που θα ασχοληθεί με την διάσωση του ιστορικού ελαιώνα της Κρήτης.
Εκπρόσωποι από 40 περίπου πολιτιστικούς συλλόγους όλης της Κρήτης κατέθεσαν τα προβλήματά τους και ακούστηκαν χρήσιμες και εποικοδομητικές για την κατάκτηση του στόχου, προτάσεις.
Επειδή υπάρχουν πολλά περιθώρια για πρωτοβουλίες από πολλούς, όπως η ένταξη στο Μέτρο 523 του άξονα 3 για τη «Διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς», σύμφωνα με την απάντηση στην 16619/23-3-09 Ερώτηση μου αλλά και στο πρόγραμμα life plus του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Επειδή είναι ανάγκη να υπάρξουν και άλλα κίνητρα στους ιδιοκτήτες αιωνόβιων ελαιόδεντρων από εθνικούς πόρους ώστε να έχουν λόγους να τα διατηρήσουν.
Επειδή σε πολλές περιοχές του Νομού Ηρακλείου υπάρχουν αιωνόβια ελαιόδεντρα, όπως στο Δήμο Ζαρού, στο Δήμο Παλιανής, στο Δήμο Βιάννου και αλλού και είναι ανάγκη όχι μόνο να προστατευθούν αλλά και να δημιουργηθεί μονοπάτι αιωνόβιων δέντρων ελιάς,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να ενισχύσουν με όποιο τρόπο οι ίδιοι κρίνουν προσφορότερο τη συνέχιση μιας τόσο σημαντικής προσπάθειας από το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων της Κρήτης προκειμένου να περισωθεί όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός αιωνόβιων ελαιόδεντρων αλλά και να αναδειχθεί η ύπαρξή τους.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης