Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος του ΟΣΚ για την κατασκευή του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 4578
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/11/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ: Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος του ΟΣΚ για την κατασκευή του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 3/12/2010, της με αρ.πρωτ.273/30-11-2010 επίκαιρης ερώτησής μου σχετικά με το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας (ΣΕΠ) Ηρακλείου, η αρμόδια Υφυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) είχε θέσει ένα χρονοδιάγραμμα προς την Ε.Ε. για τη δρομολόγηση της κατασκευής του νέου κτιρίου του ΣΕΠ και είχε ρητά δεσμευτεί για έναν χρονικό ορίζοντα έναρξης των οικοδομικών εργασιών μέσα στο 2011.
Όμως, ενώ έχει περάσει σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος από την ολοκλήρωση της κτιριολογικής μελέτης, με βάση το χρονοδιάγραμμα, στις 1 Νοεμβρίου 2011 θα έπρεπε να είχε δημοπρατηθεί το έργο.
Αντίθετα, μέχρι σήμερα ο ΟΣΚ έχει καθυστερήσει υπερβολικά για την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος για το οποίο είχε δεσμευτεί και δεν έχει προβεί ακόμη στην προκήρυξη του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Επειδή, αυτή η κωλυσιεργία δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στο ήδη γνωστό κτιριολογικό πρόβλημα του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου.
Επειδή, η σωστή λειτουργία του ΣΕΠ είναι μία από τις βασικές υποχρεώσεις της Ελλάδας για την φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) στην έδρα του, το Ηράκλειο.
Επειδή, η όποια καθυστέρηση παρατηρείται, δίνει «νέα τροφή» στα απαράδεκτα σενάρια περί ακαταλληλότητας του Ηρακλείου ως έδρας του ENISA, ενθαρρύνοντας τους «γνωστούς-άγνωστους» υποκινητές τους, εντός και εκτός Ελλάδας.
Επειδή, παρά το ότι το Υπουργείο Παιδείας προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα σε συνεννόηση με τον ΟΣΚ ενώ σήμερα δηλώνει αναρμοδιότητα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
1) Πώς δικαιολογείται αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του νέου κτιρίου του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου;
2) Εάν προτίθεται να δώσει τις απαραίτητες εντολές στον ΟΣΚ εξ’ αιτίας αρμοδιότητας προκειμένου να «τρέξει» το εν λόγω χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν και να αναπληρωθεί έτσι ο χαμένος μέχρι σήμερα χρόνος.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης