Και νέα αντίθεση από Δημοτική Παράταξη για την οικοπεδοποίηση του Λιμανιού του Ηρακλείου που προωθεί ο ΟΛΗ

Αριθμός πρωτ: 1196
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Και νέα αντίθεση από Δημοτική Παράταξη για την οικοπεδοποίηση του Λιμανιού του Ηρακλείου που προωθεί ο ΟΛΗ.

Με επανειλημμένες ερωτήσεις μου (480/9-10-07, 531/10-10-07, 532/10-10-07) έχω επισημάνει την αντίθεση του Δήμου Ηρακλείου στο μάστερ πλαν που προωθεί ο ΟΛΗ για το λιμάνι του Ηρακλείου, το οποίο όχι μόνο δεν εναρμονίζεται με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, αλλά επεκτείνεται αυθαίρετα και σε χώρους που δεν ανήκουν στον Οργανισμό Λιμένος, κατά παράβαση της παρ. 2 του άρθρου 19 του Ν 2971/2001.
Η Δημοτική Παράταξη «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» εκφράζει επίσης την πλήρη αντίθεσή της στην οικοπεδοποίηση του λιμανιού που δρομολογείται με το εν λόγω master plan, καθώς και για το σύνολο των παρεμβάσεων που θα επιβαρύνουν δραματικά και θα αλλοιώσουν αρνητικά την εικόνα της πόλης προς τη θάλασσα.
Είναι γνωστό ότι ο Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου «βαφτίζει» οικόπεδο κάθε σπιθαμή γης στην περιοχή δικαιοδοσίας του, ερήμην τόσο του Δήμου όσο και του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ δίνει συντελεστές δόμησης οι οποίοι στην πλήρη εφαρμογή τους «φορτώνουν» αυτήν την περιοχή με κτίρια συνολικής εκτάσεως 202.000 τ.μ.
Επειδή οι όποιες παρεμβάσεις στο λιμάνι του Ηρακλείου θα πρέπει να αναπτύσσονται παράλληλα και σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και όχι ανταγωνιστικά, όπως υπογραμμίζουν τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης.
Επειδή ο ΟΛΗ αγνοεί τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, σε σχέση με τη Μαρίνα στον Κόλπο του Δερματα, έργο στο οποίο αντιτίθεται σύσσωμη η τοπική κοινωνία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Τι προτίθεται να πράξει για το μάστερ πλαν που προωθεί ο ΟΛΗ για το λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς όχι μόνο η Δημοτική Αρχή αλλά και όλοι οι φορείς της πόλης είναι ριζικά αντίθετοι με αυτό, γιατί δρομολογεί σειρά παρεμβάσεων που η πιθανή υλοποίησή τους θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για την πόλη.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ