Καμία αύξηση στις εισφορές του ΕΛΓΑ

Ηράκλειο, 30/6/2010

Δεν προκύπτει καμία αύξηση στις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ, επιβεβαίωσε την Τρίτη στη Βουλή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Στρατάκη.
Έτσι, η εισφορά για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες παραμένει στο 0,5% της ασφαλιζόμενης αξίας και για τις ελαιοκαλλιέργειες στο 3%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο παραγωγός θα πληρώνει ως εισφορά για την ασφάλισή του στο ΕΛΓΑ, περίπου 4 ευρώ το στρέμμα (για τις ελιές).
Ο κ.Στρατάκης στην τοποθέτησή του συνεχάρη την πολιτική ηγεσία του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς στο κείμενο διαβούλευσης που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, καταγράφονται 14 σημαντικές αλλαγές, που επιδιώκει το Υπουργείο να φέρει στο ασφαλιστικό σύστημα και στο σύστημα προστασίας της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής δραστηριότητας, γενικότερα.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «εφόσον είμαστε σε διαδικασία διαβούλευσης, σημαίνει στην πράξη ότι ακόμα έχουμε περιθώρια αλλαγών, ακόμα μπορούμε να δούμε με ποιό τρόπο θα δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό σύστημα, όπως το έχει ανάγκη και ο αγρότης, αλλά και η ελληνική αγροτική παραγωγή».
Είναι γεγονός, ότι οι αλόγιστες πολιτικές που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια η Νέα Δημοκρατία οδήγησαν τον ΕΛΓΑ σε υπερχρέωση, αφού και τα οικονομικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι μετά το 2004 ο Οργανισμός χρησιμοποιήθηκε ως όχημα πελατειακής εξυπηρέτησης και ως μηχανισμός απόκρυψης των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ακόμη ότι από τα 4 δις ευρώ που φαίνεται να είναι χρεωμένος ο ΕΛΓΑ τα τελευταία χρόνια, για την Κρήτη έχουν δοθεί μόνο 91 εκατομμύρια, που σημαίνει στην πράξη ότι η συμμετοχή της Κρήτης σε αυτό το τεράστιο ποσό είναι μηδαμινή.
«Βέβαια, πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν ζημιές. Ήδη στον χιονιά το 2004 στην περιοχή Θραψανού, Μοχού καθώς και σε άλλες, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδωσε σημασία, παρά το ότι η ίδια είχε μιλήσει για κρανίου τόπο σ’αυτές τις περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε λέγοντας, ότι κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη και θα πρέπει, κυρίως στη διαδικασία διαβούλευσης για το σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, να ακουστούν εκείνες οι φωνές και οι απόψεις που επιδιώκουν να διαμορφωθεί ένα καινούργιο νομικό και θεσμικό πλαίσιο που θα δημιουργεί πραγματικά τις δικαιότερες προϋποθέσεις για τους αγρότες γιατί οι αγρότες αντιλαμβάνονται ότι τιμωρούνται και κάποιοι πληρώνουν για κάποιους άλλους.
Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να καταστεί αξιόπιστος απέναντι στους αγρότες και την κοινωνία και ασφαλώς να μην έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των αγροτών, μακριά από πολιτικές ή άλλου είδους παρεμβάσεις.