Κανένα όφελος για τους αγρότες από τη ρύθμιση στα πρόστιμα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Αριθμός πρωτ: 8620
Ημερομηνία κατάθεσης: 31/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Κανένα όφελος για τους αγρότες από τη ρύθμιση στα πρόστιμα για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Κανένα απολύτως όφελος για τους αγρότες δεν προκύπτει από τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που προβλέπει τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης στα αγροτικά μηχανήματα πολλαπλής χρήσης, υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Η διαγραφή αυτών των προστίμων δεν ωφελεί τον αγροτικό κόσμο, αφενός γιατί οχήματα αυτού του είδους χρησιμοποιούνται από ένα πολύ μικρό αριθμό αγροτών και αφετέρου γιατί οι ίδιοι θα κληθούν να καταβάλουν την οφειλόμενη διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Επειδή, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ο κ. Υπουργός επιχειρεί να παρακάμψει τις προεκλογικές υποσχέσεις της Κυβέρνησης, όπως τη μείωση του Φ.Π.Α. από 19 σε 9% για τα αγροτικά μηχανήματα ενώ αποφεύγει συστηματικά εδώ και 2,5 χρόνια, να απαντήσει στην πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για την αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης για αγροτική χρήση, η οποία θα συμβάλλει δραστικά στην ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα.
Επειδή με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις το Υπουργείο προσπαθεί παραπλανητικά να συμψηφίσει ανύπαρκτες απαλλαγές υπέρ των αγροτών με εκείνες από χρέη τρίτων στα τελωνεία.
Επειδή αυτές οι αποφάσεις αποδεικνύουν περίτρανα ποιους πραγματικά επιχειρεί να εξυπηρετήσει η Κυβέρνηση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να κάνει δεκτή την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για την αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης για αγροτική χρήση, με ένα αντικειμενικό σύστημα επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η οποία θα συνέβαλλε ουσιαστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην ενίσχυση του ανταγωνιστικού τομέα, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και την πάταξη της παραοικονομίας.
2) Αν προτίθεται να μειώσει το Φ.Π.Α. από 19 σε 9% για τα αγροτικά μηχανήματα, όπως άλλωστε προεκλογικά είχε δεσμευθεί η Κυβέρνηση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης