«Καπέλο» στα καταναλωτικά δάνεια

Αριθμός πρωτ: 16732
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/3/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Καπέλο» στα καταναλωτικά δάνεια.

Η οικονομική ασφυξία των ελληνικών νοικοκυριών στη δίνη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, συνεχίζεται, με τις ελληνικές τράπεζες να βάζουν «καπέλο» στα καταναλωτικά δάνεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ενώ, κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη το κυμαινόμενο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων είναι 8,3%, στην Ελλάδα ξεπερνά το 14,8%, δηλαδεί επιβάλλεται «καπέλο» της τάξης του 6,5%.
Επειδή αυτή η ασύδοτη πρακτική των τραπεζών απέναντι στους δανειζόμενους είναι σίγουρο ότι μόνο στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης δεν βοηθάει.
Επειδή η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, το μόνο που έχει κάνει είναι να σταματήσει απλά την είπραξη παράνομων οφειλών για πιστωτικές κάρτες, χωρίς να παρεμβαίνει και στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.
Επειδή οι τράπεζες, έχουν κλείσει τη στρόφιγγα του δανεισμού προς τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους, με αποτέλεσμα να μην διοχετέυονται χρήματα στην αγορά και αυτή να βρίσκεται σε κατάρρευση με απρόβλεπτες συνέπειες.
Επειδή στο νομό Ηρακλείου το πρόβλημα αυτό είναι αρκετά έντονο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να βάλει φρένο στις παράνομες πρακτικές των τραπεζών οι οποίες βάζουν «καπέλο» στα καταναλωτικά και άλλα δάνεια, και τις οποίες η κυβέρνηση υποβοηθά στην πράξη με τη γνωστή αδράνειά της, σε βάρος των νοικοκυριών και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς γενικότερα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης