Κατάργηση ελεγκτών σε μικρές και μεσαίες Ανώνυμες Εταιρίες

Αριθμός πρωτ: 432
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ : Κατάργηση ελεγκτών σε μικρές και μεσαίες Ανώνυμες Εταιρίες.

Την έντονη αντίδραση και αντίθεση του σχετικά με την κατάργηση των ελεγκτών στις μικρές και μεσαίες Ανώνυμες Εταιρίες εκφράζει με επιστολή του το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Ο λόγος που επικαλείται η ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να προχωρήσει στην κατάργηση τω ελεγκτών είναι το δυσβάστακτο κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι εταιρίες από τις αμοιβές των ελεγκτών και χωρίς στην ουσία να διενεργείται έλεγχος.
Η αιτιολογία αυτή σαφώς είναι ανυπόστατη καθώς όχι μόνο οι έλεγχοι διενεργούνται αλλά και οι υποδείξεις των ελεγκτών αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τις εταιρίες.
Περαιτέρω το ΟΕΕ-ΤΑΚ εκφράζει τη δυσπιστία του σχετικά με τα κίνητρα του Υπουργείου να προβεί σε τέτοιου είδους απόφαση επικαλούμενο οικονομικούς λόγους, αφού θα μπορούσε να προβεί στην λήψη άλλων μέτρων εάν επιθυμούσε πραγματικά να ελαφρύνει οικονομικά τις μικρές & μεσαίες Ανώνυμες Εταιρίες, και ειδικότερα αυτές τις περιφέρειας.
Επειδή, η διαδικασία του ελέγχου αποτελεί σημαντικότατη λειτουργία για όλες τις επιχειρήσεις και θα έπρεπε να βρεθούν τρόποι για την περαιτέρω αναβάθμιση και όχι για την κατάργησή της,
Επειδή η λήψη αυτού του μέτρου πλήττει το Οικονομικό Επιμελητήριο αφού ουσιαστικά καταργείται το πλέον θεσμοθετημένο αντικείμενο των οικονομολόγων και οδηγεί στην απαξίωση του θεσμού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται όχι μόνο να μην προχωρήσει στην κατάργηση των ελεγκτών των μικρών και μεσαίων Ανώνυμων Εταιριών αλλά περαιτέρω να αναβαθμίσει τη λειτουργία του θεσμού και όχι να συμβάλει στην απαξίωση του ελεγκτικού μηχανισμού και της διαφάνειας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης