Κατάργηση των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο και ένταξη των λιμενεργατών στους Οργανισμούς Λιμένων

Αριθμός πρωτ: 2100
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Κατάργηση των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο και ένταξη των λιμενεργατών στους Οργανισμούς Λιμένων.

Την κατάργηση όλων των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο ζητά η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας.
Συγκεκριμένα η Ένωση ζητά την κατάργηση κρατήσεων, όπως αυτές για τα Λιμενικά Ταμεία και τους Οργανισμούς Λιμένος, τον επίναυλο, τα αχθοφορικά, τα λεμβουχικά κλπ.
Επειδή όπως επισημαίνει η Ένωση, οι κρατήσεις αυτές επιβαρύνουν δυσβάσταχτα το ακτοπλοϊκό εισιτήριο και τελικά τον ακτοπλόο επιβάτη.
Επειδή η μη κατάργηση των κρατήσεων που οι Επιχειρήσεις Ακτοπλοΐας χαρακτηρίζουν ως «χαράτσια», θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτες αυξήσεις τόσο των μεταφορικών όσο και των εισιτηρίων στα πλοία της γραμμής, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην τουριστική κίνηση όσο και στην οικονομία εν γένει της Κρήτης.
Επειδή το θέμα αυτό το έθιξα και κατά τη συζήτηση του σχετικού Σχεδίου Νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ταυτόχρονα ζήτησα την ένταξη των εργαζομένων αυτών των κατηγοριών στους Οργανισμούς Λιμένων για την καλύτερη λειτουργία τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

1) Εάν προτίθεται να προβεί στην κατάργηση όλων των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο, όπως ζητά η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσβάσταχτες αυξήσεις των μεταφορικών και των εισιτηρίων στα πλοία της γραμμής
2) Εάν προτίθεται να εντάξει σταδιακά τους λιμενεργάτες στη δύναμη των Οργανισμών Λιμένων, όπως οι ίδιοι διεκδικούν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ