Κατά της υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής σήμανσης οι κτηνοτρόφοι του Ν. Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 1498
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κατά της υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής σήμανσης οι κτηνοτρόφοι του Ν. Ηρακλείου.

Την αντίθεσή τους στην υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής σήμανσης των αιγοπροβάτων εκφράζει ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου(ΣΕΚΝΗ).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, το μέτρο αυτό θα επιβαρύνει με δυσβάστακτο κόστος τους κτηνοτρόφους αφού έχει λήξει η δοκιμαστική περίοδος, του κατά την οποία υπήρχε επιδότηση 26.17 ευρώ ανά ζώο και δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα επιδότηση τώρα που αποφασίζεται αν το μέτρο θα έχει υποχρεωτική ή προαιρετική εφαρμογή.
Το μέγεθος της επιβάρυνσης από την ηλεκτρονική σήμανση, σύμφωνα πάντα με το ΣΕΚΝΗ, και το κόστος σφαγής ενδέχεται να ξεπερνούν σε κόστος την εμπορική αξία του ίδιου του ζώου την ίδια στιγμή που εκφράζονται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και ωφελιμότητά του.
Επειδή, όπως έχω επισημάνει και με προηγούμενες ερωτήσεις μου, με τελευταία την 18858/7.5.09, την άσχημη οικονομική κατάσταση του κλάδου των κτηνοτρόφων.
Επειδή, διάχυτη είναι η υποψία των κτηνοτρόφων ότι το μέτρο αυτό εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα εταιρειών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Αν προτίθεται να εφαρμόσει την υλοποίηση του μέτρου της ηλεκτρονικής σήμανσης με εθνικούς πόρους και με ποιο ποσό θα ενισχύσει οικονομικά τους κτηνοτρόφους για την κάλυψη του κόστους εφαρμογής του.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης