Καταβολή παραβόλου για την επίδειξη των γραπτών των πανελληνίων εξετάσεων

Αριθμός πρωτ: 3730
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταβολή παραβόλου για την επίδειξη των γραπτών των πανελληνίων εξετάσεων.

Από φέτος μπορούν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις να δουν τα γραπτά τους, η επίδειξη των οποίων θα γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, μετά από αίτηση που πρέπει να καταθέσουν αποκλειστικά το μήνα Σεπτέμβριο σύμφωνα με την απόφαση Φ253/75425/Β6/2009 του Yπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ταυτόχρονα, όμως, καλούνται να καταβάλουν μεγάλο χρηματικό ποσό ως παράβολο για την επίδειξη των γραπτών τους. Συγκεκριμένα οι “τιμές” ξεκινούν από 50 ευρώ για την επίδειξη μέχρι 3 γραπτών και φθάνουν μέχρι τα 80 ευρώ για την επίδειξη τεσσάρων ή περισσότερων γραπτών, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από γονείς και υποψηφίους οι οποίοι δηλώνουν ότι τελικά, εξαιτίας των τιμών αυτών, δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους παρέχεται.
Επειδή, μετά την επίδειξη των γραπτών δοκιμίων δεν παρέχεται δυνατότητα αναβαθμολόγησης, δεδομένου ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η αναβαθμολόγηση των γραπτών γίνεται πριν την ανακοίνωση της βαθμολογίας.
Επειδή, το ύψος του παραβόλου είναι πολύ μεγάλο εμποδίζοντας έτσι τους υποψηφίους των πανελλήνιων εξετάσεων να δουν τελικά το γραπτό τους.
Επειδή, είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να μεταχειρίζεται την αγωνία των υποψηφίων για να “δουν” το γραπτό τους με καθαρά εισπρακτική διάθεση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Εάν προτίθεται να τροποποιήσει την σχετική υπουργική απόφαση ώστε να μειώσει ή ακόμα και να καταργήσει την καταβολή παραβόλου για την επίδειξη των γραπτών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίηση του μέτρου αυτού από περισσότερους κατά το δυνατόν υποψηφίους.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης