Καταγγελίες αγροτών για ελλιπείς ελέγχους και αισχροκέρδεια μεσαζόντων

Αριθμός πρωτ: 8337
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
3) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες αγροτών για ελλιπείς ελέγχους και αισχροκέρδεια μεσαζόντων .

Την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια τους εις βάρος τόσο των αγροτών όσο και των καταναλωτών καταγγέλλουν οι παραγωγοί κηπευτικών του Τυμπακίου, οι οποίοι βλέπουν να μην πληρώνεται για μία ακόμη φορά ο κόπος τους καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Οι ελλιπείς έλεγχοι στην αγορά έχουν αποθρασύνει τους κερδοσκόπους, με αποτέλεσμα οι τιμές των κηπευτικών στα ράφια των σούπερ μάρκετ να είναι τριπλάσιες από τις τιμές πώλησης των παραγωγών.
Επειδή οι παραγωγοί ζητούν την διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων στην αγορά και την παραδειγματική τιμωρία όσων κερδίζουν σε βάρος των ίδιων αλλά και των καταναλωτών.
Επειδή τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, μαζί με τη μαζική παραγωγή κηπευτικών και τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων από την Τουρκία, έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και την κατακόρυφη μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
Επειδή ο τοπικός τύπος προβάλλει τις ανησυχίες των συνδικαλιστών των αγροτών, αλλά και του συνόλου των παραγωγών, χωρίς όμως το φαινόμενο να περιορίζεται,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:

Αν προτίθενται να εγκρίνουν την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, για την εντατικοποίηση και επέκταση των ελέγχων στην αγορά, προκειμένου να εκλείψουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης