Καταγγελίες αγροτών για νοθεία στην αγορά κρασιού και μη προώθηση των αγνών αγροτικών προϊόντων από την πολιτεία

Αριθμός πρωτ: 8275
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες αγροτών για νοθεία στην αγορά κρασιού και μη προώθηση των αγνών αγροτικών προϊόντων από την πολιτεία.

Την ύποπτη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων χύμα κρασιού σε τιμή κόστους και τη νόθευση του προϊόντος σε βάρος του κρητικού κρασιού, διαπιστώνει για μία ακόμα χρονιά η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση αμπελοοινικών προϊόντων, η ΚΕΟΣΟΕ, η οποία και στο παρελθόν έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων από την πολιτεία, όπως έχω επισημάνει με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (14134/21-7-06, 2838/30-9-05).
Οι παραγωγοί ανησυχούν και για τις φετινές τιμές του προϊόντος, καθώς πέραν των εισαγωγών, αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή οινοσταφύλων στην Κρήτη πάνω από 15%.
Επειδή όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, η πολιτεία δεν τους στηρίζει.
Επειδή δεν προωθούνται και δεν διαφημίζονται τα αγνά αγροτικά προϊόντα της Κρήτης, μεταξύ των οποίων και το κρασί, στο εξωτερικό, ούτως ώστε να ενισχύονται τόσο οι εξαγωγές όσο και η εγχώρια κατανάλωση του κρητικού κρασιού.
Επειδή οι αμπελουργοί εκφράζουν και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη σοβαρότητα με την οποία πραγματοποιούνται οι αναμπελώσεις ενώ διαβλέπουν πολύ ορατό το ενδεχόμενο μαζικών εκριζώσεων σταφιδαμπέλων κατόπιν της φετινής συγκομιδής,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται και με ποια συγκεκριμένα μέτρα, να προβεί σε συστηματικό έλεγχο της διακίνησης κρασιού στη χώρα μας, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα, όπως η διάθεση χύμα εισαγόμενου κρασιού ως ελληνικού και η εξαπάτηση των καταναλωτών.
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την στήριξη των Ελλήνων αμπελουργών και την προώθηση του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αλλά και στην εγχώρια αγορά.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης