Καταγγελίες αγροτών Νομού Ηρακλείου για «ελληνοποιήσεις» κηπευτικών και προώθησή τους στην αγορά

Αριθμός πρωτ: 6014
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες αγροτών Νομού Ηρακλείου για «ελληνοποιήσεις» κηπευτικών και προώθησή τους στην αγορά.

Την ύπαρξη επιτηδείων που διοχετεύουν κηπευτικά από άλλες χώρες στην αγορά βαφτίζοντάς τα ελληνικά, καταγγέλλουν οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου .
Όπως επισημαίνουν, η χαμηλή παραγωγή λόγω καιρού και εκριζώσεων των καλλιεργειών, κανονικά θα έπρεπε να επηρεάζουν ανοδικά τις τιμές. Αντίθετα όμως οι τιμές παρουσιάζουν πτωτική τάση δημιουργώντας βάσιμες υποψίες για παράνομες «ελληνοποιήσεις».
Επειδή οι παραγωγοί της Μεσσαράς είναι σε απόγνωση και διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους, από 0,40 έως 0,60 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που πωλούνται στα ράφια των καταστημάτων σε τιμές που φτάνουν και το 1,80 ευρώ το κιλό.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις έχω θέσει το ζήτημα της εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες και την παράνομη ελληνοποίησή τους πριν καταλήξουν στο τραπέζι του καταναλωτή.
Επειδή οι έλεγχοι που διενεργούνται για τη διαπίστωση της προέλευσης, των προδιαγραφών, των ποιοτικών χαρακτηριστικών, κλπ., των προϊόντων αποδεικνύονται ανεπαρκείς,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων που διοχετεύουν στην αγορά τομάτες, πατάτες κι γενικά κηπευτικά από άλλες χώρες, βαφτίζοντάς τα ελληνικά, και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια και να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παραπλάνησης των καταναλωτών από παρόμοιες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ