Καταγγελίες ΑΔΕΔΥ για μεθόδευση κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού

Αριθμός πρωτ: 15563
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες ΑΔΕΔΥ για μεθόδευση κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Τις μεθοδεύσεις που έχουν ως στόχο την κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος της απεργίας για τους εργαζομένους στο Υπουργείο Πολιτισμού καταγγέλλει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
Σύμφωνα με την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, οι συνεχείς προσφυγές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στα δικαστήρια για όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, έχουν σαν στόχο τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης.
Επειδή η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ ζητά να αποσυρθούν άμεσα τέτοιου τύπου αυταρχικές συμπεριφορές, ενώ η επίλυση των όποιων προβλημάτων να προωθείται μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζομένους.
Επειδή η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, μπροστά στην αμφισβήτηση του δικαιώματος της απεργίας που εγείρεται και σε άλλους εργασιακούς χώρους του Δημοσίου το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξετάζει ήδη την προσφυγή στη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων προκειμένου να προασπιστούν νομικά και θεσμικά οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, με πρώτο το δικαίωμα της απεργίας.
Επειδή στο Νομό Ηρακλείου τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα με επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να σεβαστεί και να μην αμφισβητεί το δικαίωμα της απεργίας στους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους ίδιους να προωθήσει την επίλυση των όποιων προβλημάτων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης