Καταγγελίες για έξαρση των παράνομων εισαγωγών φυτοφαρμάκων

Αριθμός πρωτ: 6052
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/3/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ : Καταγγελίες για έξαρση των παράνομων εισαγωγών φυτοφαρμάκων.

Με επιστολή που απέστειλε σε όλους τους αρμοδίους, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) καταγγέλλει την πρόσφατη έξαρση του φαινομένου της παράνομης εισαγωγής φυτοφαρμάκων και της παράνομης διακίνησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Όπως επισημαίνει ο ΕΣΥΦ, οι εταιρείες-μέλη του έχουν εντοπίσει πολλές περιπτώσεις τέτοιων παράνομων εισαγωγών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Επίσης, καταγγέλλεται ότι στην ελληνική αγορά διακινούνται φυτοπροστατευτικά προϊόντα που εισάγονται από άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως την Ιταλία και την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται σε σχετική Υπουργική Απόφαση (96504/7-6-2000), γεγονός που συνεπάγεται το παράνομο της διαδικασίας.
Επειδή η συχνότητα τέτοιων φαινομένων έχει ενταθεί τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να έχουν γίνει ενέργειες για την αντιμετώπιση των παράνομων εισαγωγών.
Επειδή οι κίνδυνοι για τους αγρότες, τους καταναλωτές, αλλά και για τη φήμη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, είναι πολύ μεγάλοι, καταγγέλλει ο ΕΣΥΦ, επειδή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη σύσταση των συγκεκριμένων προϊόντων, αλλά ούτε και την ενδεδειγμένη χρήση τους, με δεδομένο ότι οι οδηγίες χρήσης δεν είναι στα ελληνικά,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να λάβουν μέτρα για να ανακόψουν τις παράνομες εισαγωγές φυτοφαρμάκων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και να μην υπάρχουν επιπτώσεις στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της χώρας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης