Καταγγελίες για παρέμβαση του ΥΠΕΠΘ σε απόφαση του ΑΠΥΣΠΕ

Αριθμός πρωτ: 13685
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες για παρέμβαση του ΥΠΕΠΘ σε απόφαση του ΑΠΥΣΠΕ.

Την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σε απόφαση του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης που αφορούσε στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα Γραφεία και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του νησιού, καταγγέλλει αιρετός εκπρόσωπος του Συμβουλίου.
Το ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης με ομόφωνη απόφασή του πρότεινε συγκεκριμένα πρόσωπα σχετικά με τις αποσπάσεις Νηπιαγωγών, Γυμναστών, καθηγητών Αγγλικής γλώσσας και κατά πλειοψηφία στην κατηγορία Δασκάλων, αφού έλεγξε τη νομιμότητα των αιτήσεών τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΕΠΘ.
Εντούτοις, και ενώ η απόφαση του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης ήθελε μια τυπική υπογραφή από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, ο Υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με την συγκεκριμένη καταγγελία, παρενέβη στην απόφαση και «έσβησε» τα ονόματα 5 Νηπιαγωγών, 2 καθηγητών Αγγλικής γλώσσας και 2 Δασκάλων, ενώ πρόσθεσε το όνομα ενός Γυμναστή.
Επειδή, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, που συνιστά ωμή παραβίαση της αυτονομίας του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης, καθώς παρενέβη και ουσιαστικά αναίρεσε την απόφαση, πράξη που συνάδει στην ουσιαστική κατάργηση του οργάνου.
Επειδή μετά τις παραπάνω εξελίξεις γίνεται λόγος για άτυπη και χωρίς ουσιαστικό λόγο ύπαρξης του ΑΠΥΣΠΕ, αφού οι αποφάσεις του καρατομούνται ή επαυξάνονται από τον Υπουργό Παιδείας, ανάλογα με τα κέφια του και τις κομματικές πιέσεις που δέχεται,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να επανεξετάσει και να αποδεχτεί ως έχει την απόφαση του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης για την ικανοποίηση των αποσπάσεων στα Γραφεία και στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης των Δασκάλων, των Νηπιαγωγών και των καθηγητών Αγγλικής χωρίς κομματικές παρεμβάσεις.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης