Κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο εναντίον της χώρας, λόγω ανεπαρκούς εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο

Αριθμός πρωτ: 11058
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο εναντίον της χώρας, λόγω ανεπαρκούς εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Όπως τόνιζα με τις 4241/10-1-08 και 6746/20-2-08 Ερωτήσεις μου, είναι επιβεβλημένο για τη χώρα μας να εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να κινηθεί εντατικότερα στην κατεύθυνση μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, με τα στοιχεία ωστόσο που υπάρχουν σήμερα να είναι ιδιαιτέρως αποθαρρυντικά.
Χαρακτηριστική της απουσίας πολιτικής της Κυβέρνησης για αυτό το μείζον διεθνές πρόβλημα, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, είναι η πρόσφατη τελική απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης της Συνθήκης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Η Επιτροπή του ΟΗΕ αποφαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις για την επάρκεια του συστήματος καταγραφής των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και επιβάλλει ως ποινή στη χώρα μας, την απαγόρευση συμμετοχής στους προβλεπόμενους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που δίνουν σημαντικές δυνατότητες όπως η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών.
Το πρόβλημα του αξιόπιστου συστήματος μέτρησης εκπομπών που ανέφερα και στην 4241/10-1-08 Ερώτηση, είχε ήδη επισημανθεί εδώ και αρκετό καιρό, τόσο από περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WWF όσο και από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος. Δυστυχώς το Υπουργείο έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ωστόσο η τελευταία εξέλιξη το διαψεύδει με τον χειρότερο για τη χώρα τρόπο.
Επειδή είναι ανάγκη να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο, ως χώρα που σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Επειδή για το σκοπό αυτό χρειάζεται να γίνει εντατική προσπάθεια, για να διαψευστούν οι επιστημονικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για εξαιρετικά απογοητευτική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Με ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί τόσο στον περιορισμό των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου όσο και στην ανάπτυξη επαρκούς συστήματος καταγραφής, ώστε να μην υπάρξει εκ νέου κατακραυγή σε βάρος της χώρας για αθέτηση των διεθνών της δεσμεύσεων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης