Κατασκευή φράγματος Ασιτών-Πρινιά

Αριθμός πρωτ: 7668
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κατασκευή φράγματος Ασιτών-Πρινιά

Στην απάντηση της 5231/16-11-04 σχετικά με το θέμα Ερώτησής μου, διαβεβαιώνατε ότι μετά την επικαιροποίηση της Μελέτης από την Περιφέρεια Κρήτης, το έργο θα παρουσίαζε την απαιτούμενη ωριμότητα ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα υλοποίησης της Περιφέρειας.
Ήδη οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό και το έργο έχει καταστεί ώριμο και έτοιμο για δημοπράτηση, ωστόσο δε γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση ενός τόσο αναγκαίου έργου.
Ως γνωστόν, η κατασκευή του φράγματος Ασιτών -Πρινιά έχει κριθεί με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης το 2000 ως άμεσης προτεραιότητας και ήδη έχει καθυστερήσει η κατασκευή του.
Σύμφωνα με έγγραφο του Δημάρχου Γοργολαϊνη, η αναγκαιότητα κατασκευής του φράγματος αναδεικνύεται όχι μόνο λόγω της κάλυψης υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών , αλλά και λόγω της πλημμυρικής απορροής του ποταμού Ξηροποτάμου σε αστική περιοχή των Δήμων Ηρακλείου και Γαζίου, που δημιουργεί κάθε χρόνο τεράστια προβλήματα στους κατοίκους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να εξασφαλίσουν πιστώσεις για την άμεση χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου «Φράγμα Ασιτών-Πρινιά» και επίσπευση των εργασιών της κατασκευής ενός έργου, το οποίο θεωρείται πρώτης προτεραιότητας και μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης