Καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα

Αριθμός πρωτ: 1051
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία (χαλάζι, αέρας, βροχή), σε πολλές καλλιέργειες του Νομού Ηρακλείου. Υπαίθριες καλλιέργειες καταστράφηκαν από χαλάζι στη νότια Κρήτη, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστησαν και οι ελαιοκαλλιέργειες σε πολλές περιοχές του νομού. Οι δυνατοί άνεμοι έπληξαν θερμοκήπια, δέντρα ακόμα και κτίσματα.
Οι παραγωγοί του Νομού Ηρακλείου που τα τελευταία χρόνια βιώνουν έντονα την αδιαφορία του ΕΛΓΑ, είναι αγανακτισμένοι και αγωνιούν για την επόμενη μέρα εξ αιτίας της αδιαφορίας της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια
Επειδή μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ στο Νομό Ηρακλείου δεν έχει δείξει την απαιτούμενη προσοχή με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να δυσκολεύονται να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.
Επειδή στις επιλογές του ΕΛΓΑ παρατηρείται επιλεκτικότητα και αποκλεισμός του Νομού Ηρακλείου.
Επειδή το εισόδημα των παραγωγών έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και εξ αιτίας των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται να δώσει εντολή να προχωρήσει άμεσα η απογραφή των ζημιών και να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι πληγέντες παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν.
2) Τι πρόκειται να γίνει με τις ανεξόφλητες αποζημιώσεις για προηγούμενες καταστροφές στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο στο Νομό Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης