Καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες στο Νομό Ηρακλείου από θυελλώδεις νοτιάδες

Αριθμός πρωτ: 11811
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/12/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες στο Νομό Ηρακλείου από θυελλώδεις νοτιάδες.

Ό,τι δεν κατέστρεψαν τα προηγούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και η ακαρπία στις περισσότερες ελαιοκαλλιέργειες στο Νομό Ηρακλείου, έγινε με τους πρόσφατους θυελλώδεις νοτιάδες.
Οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου είδαν την όποια παραγωγή τους, να καταστρέφεται τελείως, καθώς οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν πτώση του ελαιόκαρπου από τα δέντρα από τα οποία δεν είχε συλλεχθεί ο καρπός.
Επειδή εκτεταμένες ζημιές δεν προκλήθηκαν μόνο στην παραγωγή, αλλά και σε πάρα πολλά ελαιόδεντρα, ιδιαίτερα ορεινών περιοχών του νομού.
Επειδή οι παραγωγοί είναι πλέον σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές ούτε από προηγούμενες καταστροφές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, ούτε λόγω της ανομβρίας, αλλά και ούτε λόγω της εκτεταμένης ακαρπίας που παρουσίασαν οι καλλιέργειες τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να προβεί στην άμεση κάλυψη των ζημιών που έχουν προκληθεί τόσο στην παραγωγή όσο και στα ελαιόδεντρα των παραγωγών του Νομού Ηρακλείου από τους πρόσφατους θυελλώδεις νοτιάδες, όσο και για τις ζημιές από τις προηγούμενες καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης