Καταστροφές σε υποδομές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Αριθμός πρωτ: 12406
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/3/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
3) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: Καταστροφές σε υποδομές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα το Σάββατο 26/02/2011 και την Κυριακή 27/02/11, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε οδικούς άξονες αλλά και σε οικισμούς της ευρύτερης ενδοχώρας του Ν. Ηρακλείου με αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα κατοίκων να κάνει λόγο για αδράνεια της πολιτείας.
Οι σφοδροί άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις μετέτρεψαν σε ποτάμια-χείμαρρους κεντρικούς δρόμους πυκνοκατοικημένων οικισμών ενώ κάδοι απορριμμάτων, ογκώδεις πέτρες και αυτοκίνητα παρασύρονταν προς την θάλασσα από τα ορμητικά νερά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι περιοχές: Ηράκλειο, Φόδελε, Παλαιόκαστρο και Αγία Πελαγία υπέστησαν μεγάλες καταστροφές ενώ η κυκλοφορία στην εθνική οδό, στο ύψος των περιοχών αυτών, διεξαγόταν με πολλά προβλήματα όταν ως εκ θαύματος δεν θρηνήθηκαν θύματα από τις κατολισθήσεις και τις υποχωρήσεις του εδάφους.
Επίσης, σημαντικές ήταν οι ζημιές στους οικισμούς των περιοχών αυτών με τους ιδιοκτήτες να νιώθουν απόγνωση και αγανάκτηση για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι περιουσίες τους λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων.
Επειδή, οι προαναφερθείσες ζημιές έχουν πλήξει αρκετούς κατοίκους των παραπάνω περιοχών, στους οποίους η στήριξη είναι αναγκαία όπως και η παρέμβαση για αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ Υπουργοί
Αν προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, να προβούν στην καταγραφή των ζημιών, την αποζημίωση των πληγέντων και στην εξεύρεση πόρων για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων όπου αυτά είναι απαραίτητα με σκοπό την μη επανάληψη τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων στο μέλλον.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ