Καταστροφή πευκόδασους της νότιας πλευράς των Αστερουσίων μέχρι την Ιερά Μονή Κουδουμά του Δήμου Κόφινα

Αριθμός πρωτ: 16932
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/3/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταστροφή πευκόδασους της νότιας πλευράς των Αστερουσίων μέχρι την Ιερά Μονή Κουδουμά του Δήμου Κόφινα.

Στη νότια πλευρά των Αστερουσίων από την κορυφή «Κόφινας» μέχρι την Ιερά Μονή Κουδουμά, το υφιστάμενο πευκόδασος, δημιούργημα της φύσης στις απότομες πλαγιές, κινδυνεύει από ολοσχερή καταστροφή εξαιτίας της έντονης προσβολής από την κάμπια των πεύκων.
Η εικόνα που παρουσιάζει το δάσος είναι αποκαρδιωτική αφού όλες οι βελόνες των πεύκων έχουν ξεραθεί και οι σακκούλες με τις κάμπιες υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους κλάδους των πεύκων.
Η δημοτική αρχή του Δήμου Κόφινα, οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Κουδουμά είναι απογοητευμένοι και η πληθώρα των επισκεπτών της περιοχής, με πόνο ψυχής διαπιστώνουν αυτή την εικόνα καταστροφής που θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μόνο παρατεταμένης και πολύχρονης ξηρασίας.
Επειδή έχουν απαγορευτεί οι από αέρος ψεκασμοί και πρέπει να αξιοποιηθούν άλλοι τρόποι παρέμβασης, γιατί δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζουν τα ελάχιστα δάση της Κρήτης δεν είναι η καλύτερη δυνατή κυρίως λόγω έλλειψης σχετικών πιστώσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ.Υπουργός:
Εάν προτίθεται να δώσει εντολές άμεσα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αρμόδια δασική υπηρεσία, ώστε να παρέμβει αποτελεσματικά με κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να αποτρέψει την ολοσχερή καταστροφή του πευκόδασους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης