Καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή των πρωίμων κηπευτικών από την απεργία των φορτηγών

Αριθμός πρωτ: 12036
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
3) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: Καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή των πρωίμων κηπευτικών από την απεργία των φορτηγών.

Οι καλλιεργητές πρωίμων κηπευτικών του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα είναι σε μεγάλο αναβρασμό εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των φορτηγών αυτοκινήτων και της αδυναμίας τους να μεταφέρουν τα ευπαθή προϊόντα στις αγορές της Αθήνας, της Θεσ/νίκης αλλά και το εξωτερικό.
Ο κόπος και οι τεράστιες δαπάνες μιας καλλιεργητικής περιόδου πάνε χαμένες, αφού υποχρεώνονται στην πράξη να οδηγήσουν τα προϊόντα τους στη χωματερή και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης ζήτησης.
Οι παραγωγοί του Τυμπακίου, του Αντισκαρίου, της Άρβης και γενικότερα της Μεσαράς, της Βιάννου και συνολικά της νότιας Κρήτης είναι σε πλήρη απόγνωση και έτοιμοι να αντιδράσουν δυναμικά.
Οι προσπάθειες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των παραγωγών για εξέυρεση λύσης απέβη άκαρπη, και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργείται και οξύνεται καθημερινά, είναι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των απεργών, όπως έχω επισημάνει και με την 11222/5-5-08 ερώτησή μου.
Επειδή η πολιτεία όχι μόνο αδυνατεί να λύσει τα προβλήματα των απεργών αλλά επιπλέον δημιουργεί καινούργια εξαιτίας της αδιαλαξίας της και με ευθύνη της καταστρέφονται οι παραγωγοί.
Επειδή είναι ανάγκη και ταυτόχρονα υποχρέωση να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που καταστρέφονται χωρίς δική τους ευθύνη.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί,
1) Αν προτίθενται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των απεργών για να λήξει η απεργία και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων στις αγορές της Αθήνας, της Θεσ/νίκης αλλά και το εξωτερικό.
2) Αν προτίθενται να δώσουν εντολές στον ΕΛΓΑ ή άλλα αρμόδια όργανα, για να καταγράψουν τις ποσότητες που καταστρέφονται, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, αφού η ίδια η πολιτεία έχει δημιουργήσει νέα προβλήματα με την αδιαλαξία της.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης