Καταστροφικός ο νέος Προϋπολογισμός *

Καταστροφικός ο νέος Προϋπολογισμός *

* του Μανόλη Σοφ. Στρατάκη
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν.Ηρακλείου

Η κυβερνητική απραξία και ανικανότητα επιβεβαιώθηκε κατά την συζήτηση στη Βουλή του κρατικού Προϋπολογισμού του 2009, καθώς η Κυβέρνηση εξακολουθεί και μετά την κρίση να νομίζει ότι το σύστημα που υπηρετεί τυφλά, δουλεύει για αυτήν, ενώ στην πραγματικότητα δούλευε και δουλεύει γι’ αυτούς που το ανακάλυψαν και το επέβαλλαν στην πράξη που δεν είναι άλλοι από τα πολύ μεγάλα συμφέροντα.
Η αδυναμία της Κυβέρνησης για μια νέα πρόταση που θα ξεπερνούσε τις ιδεοληψίες της, ο φόβος γι’ αυτά που δημιούργησε, τα δείγματα γραφής άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας, η έλλειψη ελπίδας αλλά και η απογοήτευση του ελληνικού λαού από τα απανωτά σκάνδαλα, ξεσήκωσαν τους νέους, στους οποίους εκ των πραγμάτων ανήκει το μέλλον.
Ούτε η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν τους αφύπνισε. Αρκέστηκαν μόνο σε λίγα κροκοδείλια δάκρυα.
Το αποδεικνύει, ακόμη, η εμμονή τους, όπως αυτή καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2009, που απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, είναι και ο τελευταίος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν είναι μόνο οι έμμεσοι φόροι που είναι αυξημένοι και επιβαρύνουν τους πολλούς, αλλά ακόμη και οι άμεσοι φόροι πλήττουν τους μικρούς και τις ατομικές επιχειρήσεις, καθώς σε κάθε 1 ευρώ που πληρώνουν τα νομικά πρόσωπα, τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν περίπου 2,5 ευρώ.
Αυτό δείχνει την πραγματική διαφορά που υπάρχει με το ΠΑΣΟΚ και την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το φορολογικό σύστημα και την ανακατανομή των εισοδημάτων.
Ο Προϋπολογισμός του 2009 πέρα από αναξιόπιστος, όπως και η Κυβέρνησή, όχι μόνο δεν προστατεύει την οικονομία από τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις εμβάθυνσης της κρίσης και επέκτασή της χρονικά, άρα εκ των πραγμάτων καθίσταται επικίνδυνος.
Η σημαντική διεύρυνση τόσο του εμπορικού ελλείμματος, όσο και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών αντικατοπτρίζει τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, αλλά και τη μείωση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Για να διατηρηθεί αυτή η ρευστότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα, πρέπει να αυξηθεί ο δανεισμός, που σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως είναι τώρα, θα γίνει με τους χειρότερους όρους.
Επιπλέον οι αυξημένες κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ δαπάνες της κεντρικής Κυβέρνησης δημιουργούν εξαιρετικά μεγάλες ανάγκες δανεισμού, χωρίς ωστόσο τα χρήματα αυτά να κατευθύνονται σε δράσεις στήριξης της ανάπτυξης, αφού μειώνεται το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ή σε λειτουργίες με πρόσθετο κοινωνικό και αναπτυξιακό όφελος, όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, ή στην ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων, ή έστω στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.
Και επειδή εφευρέθηκε το ψεύτικο επιχειρήμα, ότι δήθεν δεν υπάρχουν χρήματα αφού πρέπει να εξοφληθούν τα χρέη που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, είναι καταγεγραμμένο ότι την εικοσαετία που πέρασε από τα 191 δισεκατομμύρια ευρώ που δανειστήκαμε, τα 111 δισεκατομμύρια ευρώ δανείστηκαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, σε 9 χρόνια, και τα υπόλοιπα 80 δισεκατομμύρια οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε 11 χρόνια. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια και δεν χωράει αμφισβήτηση.
Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι μειωμένο στο 3,4% του Α.Ε.Π., και σε απόλυτα μεγέθη έχει φτάσει στα επίπεδα του 1996, όσο ήταν δηλαδή πριν από δώδεκα χρόνια.
Και είναι βέβαια γνωστό, ότι κανένα από τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ δεν έχει προχωρήσει. Ταυτόχρονα ισχυρίζονται ότι στο Ηράκλειο τα έργα προχωρούν, ενώ στην πράξη δεν έχουν τελειώσει ούτε αυτά που είχαν ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ, αφού τα κονδύλια για την Περιφέρεια Κρήτης από 103 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2007 και 95 εκατομμύρια ευρώ το εννεάμηνο του 2008, το 2009 έχουν γραφτεί στον Προϋπολογισμό μόνο 57 εκατομμύρια.
Για τους αγρότες λογαριάζονται ως δήθεν παροχές οι επιδοτήσεις που δικαιούνται και αυτές δίνονται μειωμένες και με αυξημένες κρατήσεις.
Και η πολυδιαφημισμένη αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ, είναι γεγονός ότι δόθηκε μετά από τέσσερα χρόνια αφού είχε προεισπραχθεί εις τριπλούν εξαιτίας της ακρίβειας.
Αυτή την Ελλάδα δημιουργεί η Νέα Δημοκρατία και το καταλαβαίνουν πλέον ακόμα και οι φανατικοί οπαδοί της.
Γι’ αυτό πρέπει το συντομότερο να αποχωρήσει η κυβέρνηση, για να απαλλαγεί η χώρα από τα προβλήματα που συνεχίζουν να της δημιουργούν.
Η χώρα χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση με άλλες πολιτικές, όπως αυτές που δεσμεύεται το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του, ο Γιώργος Παπανδρέου, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα.