Κενά εκπαιδευτικών στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής στο Νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 11525
Ημερομηνί α κατάθεσης: 15/12/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Κενά εκπαιδευτικών στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής στο Νομό Ηρακλείου.

Τα κενά που υπάρχουν στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής στο Νομό Ηρακλείου τρεις μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων και επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, όχι μόνο την έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού από το Υπουργείο για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών, αλλά και την έλλειψη πρόνοιας για μια ιδιαίτερη κατηγορία μαθητών.
Σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του αιρετού της ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης, οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται ως αναπληρωτές στον κλάδο του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού στο Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη γενικότερα, 60 τουλάχιστον άτομα, και οι οποίοι προσλήφθηκαν καθυστερημένα ως αναπληρωτές από τις αρχές του Οκτωβρίου, δεν έχουν ακόμα πληρωθεί. Επίσης αξίζει να επισημανθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς, προκειμένου να φτάσουν στον τόπο εργασίας τους διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις και τα έξοδα της μετακίνησής τους τα καλύπτουν οι ίδιοι.
Ωστόσο, όπως πως επισημαίνεται στην επιστολή, τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία Ειδικής Αγωγής στο Νομό Ηρακλείου αφορούν συγκεκριμένα:
– Tο Τμήμα Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου, το οποίο παραμένει κλειστό, ενώ δε λειτούργησε ούτε κατά το περασμένο σχολικό έτος.
– το Τμήμα Ένταξης των Νηπιαγωγείων Μοιρών, το οποίο παραμένει κλειστό, ενώ κατά την προηγούμενη σχολική περίοδο ξεκίνησε τα μαθήματα μόλις στις αρχές του Φεβρουαρίου.
– στο Ειδικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, όσο και στο 3ο Ειδικό Σχολείο Ηρακλείου υπάρχει άμεση ανάγκη για θέση βοηθητικού.
– το ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου και το ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου
Επειδή όπως έχω πρόσφατα επισημάνει, τόσο με την 7405/7-10-08 όσο και με την 6229/23-9-08 Ερώτησή μου, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή στη χώρα μας και τα οποία δεν λύνονται με το πρόσφατο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.
Επειδή σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, έχουν ζητηθεί για το Νομό Ηρακλείου συνολικά 18 Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής προκειμένου να καλυφθούν τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στα πληθωρικά τμήματα Ειδικών Σχολείων , κλειστά τμήματα ένταξης , προγράμματα κατ’ οίκον και παράλληλης στήριξης.
Επειδή στην απάντηση του Υπουργείου στην 7405/7-10-08 Ερώτησή μου, αναφέρεται ότι «Το ΥΠΕΠΘ προτίθεται να καλύψει τα υπάρχοντα κενά σε επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής»,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Πότε θα καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών που υπάρχουν στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής στο Νομό Ηρακλείου, που αναφέρθηκαν παραπάνω για την ομαλή υλοποίηση του εκπαιδευτικού τους προγράμματος, με την έμπρακτη συμβολή της Πολιτείας στην αντιμετώπιση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της Ειδικής Αγωγής στη χώρα μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης