Κινητοποιήσεις καταναλωτικών οργανώσεων και πάταξη καρτέλ στην αγορά γάλακτος

Αριθμός πρωτ: 13938
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Κινητοποιήσεις καταναλωτικών οργανώσεων και πάταξη καρτέλ στην αγορά γάλακτος.

Οι καταναλωτικές οργανώσεις όλης της χώρας προβαίνουν σε κινητοποιήσεις προκειμένου να εναντιωθούν στην υψηλή τιμή ενός βασικού είδους διατροφής, όπως είναι το γάλα, και στην ανεξέλεγκτη δράση των καρτέλ στην εν λόγω αγορά, που έχουν ως συνέπεια τη δραματική επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού και κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.
Στο Νομό Ηρακλείου η Ένωση Καταναλωτών, δια του προέδρου της, στηρίζει το μποϋκοτάζ στο Γάλα και ζητά μείωση τιμών για τα ποιοτικά προϊόντα.
Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, είναι αδιανόητο ο παραγωγός να πουλάει το γάλα στα 0,35-0,40 λεπτά το λίτρο και να πωλείται στη λιανική από 1,40-1,70 ευρώ, με αρκετές από τις γαλακτοβιομηχανίες, αν και είναι υπόλογες για τη συμμετοχή τους σε καρτέλ, να συνεχίζουν να αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω αναφερθεί στα αιτήματα του κτηνοτροφικού κλάδου, μεταξύ των οποίων η πάταξη των καρτέλ στην αγορά του γάλακτος και οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, τόσο για το γάλα όσο και για τα λοιπά ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα.
Επειδή πολλές φορές έχω επισημάνει την αδυναμία της κυβέρνησης όχι μόνο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, αλλά και να παρέμβει επί της ουσίας, και, παρόλο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αν πραγματικά ήθελε να επιβάλει τον υγιή ανταγωνισμό, σκόπιμα δεν το πράττει, θέλοντας να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να παταχθεί η ύπαρξη κυκλωμάτων που λειτουργούν ως καρτέλ στην αγορά του γάλακτος και να εξαλειφθούν τα εκτεταμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας που κυριαρχούν και αποβαίνουν σε βάρος των καταναλωτών, και κυρίως των κοινωνικών ομάδων με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και των παραγωγών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

One thought on “Κινητοποιήσεις καταναλωτικών οργανώσεων και πάταξη καρτέλ στην αγορά γάλακτος”

  1. Παρακαλώ πέστε μου:

    Πώς είναι δυνατόν να μετατραπεί ένας Σύλλογος Συνταξιούχων, λ.χ. ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων, σε καταναλωτικό Συνεταιρισμό, που να πετυχαίνει είτε άτοκες δόσεις σε αγαθά ή και ειδικές χαμηλές τιμές στα μέλη του;

    Τι διαδικασία ακολουθείται; Τι σχετικά νομικά κείμενα υπάρχουν;

Comments are closed.