Κινητοποιήσεις μικρομεσαίων επιχειρηματιών

Αριθμός πρωτ: 3322
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/8/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Κινητοποιήσεις μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Έντονα διαμαρτύρονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι έμποροι του νομού Ηρακλείου για τη φημολογούμενη καθιέρωση νέων φορολογικών πρακτικών και εισπρακτικών μέτρων από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Σύφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, ένας στους δύο δηλώνει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή κάτω από 4.800 ευρώ ετησίως. Η ΓΣΕΒΕE αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία ζητώντας πρόσβαση στα «πλήρη στοιχεία του ΚΕΠΥΟ» επισημαίνοντας ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά παρουσιάζονται για να προετοιμαστεί και να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για νέα φορολογικά μέτρα όπως είναι το όριο ελαχίστου εισοδήματος και τεκμαρτού φόρου εισοδήματος σε όσους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κατώτερα του επιπέδου της φτώχειας (4.800 ευρώ ετησίως).
Επειδή, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Ηρακλείου, θα προβεί σε κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβριο κλείνοντας τις επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα.
Επειδή η προωθούμενη καθιέρωση νέων φορολογικών μέτρων και μεθόδων θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη βεβαρυμένη οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων, των οποίων οι επιχειρήσεις κλείνουν σε αυξημένο ποσοστό,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εαν προτίθεται να σταματήσει την φημολογούμενη προώθηση νέων εισπρακτικών μεθόδων και φορολογικών μέτρων, προκειμένου να μην επιβαρύνει περαιτέρω τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εμπόρους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης