Κινητοποιήσεις νέων για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στο νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 10279
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/11/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
3) ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
4) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Κινητοποιήσεις νέων για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στο νομό Ηρακλείου

Κύριοι Υπουργοί,

Είναι γεγονός ότι τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν τη μάστιγα της εποχής μας και αρκετοί νέοι άνθρωποι και αθώοι πολίτες έχουν, δυστυχώς, αφήσει την τελευταία τους πνοή πάνω στην άσφαλτο των δρόμων του νομού Ηρακλείου, προκαλώντας πόνο και οδύνη στις οικογένειες τους και στην τοπική κοινωνία.
Με αφορμή και τα τελευταία θανατηφόρα περιστατικά και ιδιαίτερα στον οδικό άξονα Ηράκλειο-Μεσαρά, τα Τοπικά Συμβούλια Νέων του νομού Ηρακλείου, ετοιμάζονται να προβούν σε κινητοποιήσεις με αποκλεισμό του συγκεκριμένου δρόμου, ο οποίος μέχρι και σήμερα, αποτελεί παγίδα θανάτου για τους χιλιάδες οδηγούς που διέρχονται καθημερινά απ’αυτόν.
Ανάμεσα στα αιτήματα που διεκδικούν οι εκπρόσωποι των νέων του νομού με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος είναι και ένας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους δήμους, αφού έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα, είναι:
1. Η άμεση τοποθέτηση διαχωριστικής νησίδας, πλευρικών μπαρών ασφαλείας, σήμανση και φωτισμό σε όλο το μήκος του δρόμου Ηράκλειο-Μεσαρά, καθώς υπάρχει εγκατεστημένη εργολαβία μόνο στο τμήμα από Εσταυρωμένο μέχρι τον κόμβο Γουρνών (με ημερομηνία περάτωσης 22/12/08) αλλά και εγκεκριμένη μέλετη μέχρι τον κόμβο Σταυρακίων, χωρίς να έχει διατεθεί η αναγκαία πίστωση ύψους 20.000.000 ευρώ για την ολοκλήρωσή της.
2. Η αξιοποίηση των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής του νομού, με τακτικές επισκέψεις από όλα τα σχολεία.
3. Η καθιέρωση ημερίδων και ενημερωτικών σεμιναρίων στα σχολεία αλλά και στους Δήμους, για τα τροχαία ατυχήματα και την πρόληψή τους, προκειμένου οι πολίτες και κυρίως οι νέοι και οι μαθητές να αποκτήσουν σωστή κυκλοφοριακή αγωγή.
4. Η Ενίσχυση της αστυνόμευσης κατά μήκος του δρόμου όχι με την έννοια μόνο της καταστολής για να επιβάλλονται πρόστιμα εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά κυρίως με την έννοια της πρόληψης.

Επειδή είναι ανάγκη η Πολιτεία να σκύψει στα αιτήματα και τις αγωνίες των νέων, οι οποίοι διεκδικούν καλύτερη ποιότητα ζωής, αναβαθμισμένη κυκλοφοριακή αγωγή και ασφαλέστερες συνθήκες οδήγησης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί,
Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες για τη βελτίωση ολόκληρου του οδικού άξονα Ηράκλειο-Μεσαρά.
Πότε θα διατεθεί η αναγκαία πίστωση ώστε να ολοκληρωθεί η εγκεκριμένη μελέτη από Εσταυρωμένο μέχρι τον κόμβο Σταυρακίων.
Με ποιά συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να υλοποιήσουν τα αιτήματα των Τοπικών Συμβουλίων Νέων για να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες και κυρίως οι νέοι, σωστή κυκλοφοριακή αγωγή.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μανόλης Στρατάκης
Μανόλης Κεφαλογιάννης
Λευτέρης Αυγενάκης
Κώστας Μπαντουβάς
Βασίλης Κεγκέρογλου
Γιάννης Σκουλάς
Μαρία Σκραφνάκη
Αλέκος Αλαβάνος