Κινητοποιήσεις Νοσοκομειακών Γιατρών για απαράδεκτες απολαβές και συνθήκες εργασίας τους

Αριθμός πρωτ: 2867
Ημ/νια κατάθεσης: 4/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Κινητοποιήσεις Νοσοκομειακών Γιατρών για απαράδεκτες απολαβές και συνθήκες εργασίας τους.

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των νοσοκομειακών γιατρών, τα οποία επανειλημμένα έχω επισημάνει με Ερωτήσεις μου, υπογραμμίζει η Ένωση Ιατρών του ΕΣΥ με αφορμή τις κινητοποιήσεις στις οποίες αναγκάζονται για ακόμη μια φορά να προβούν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι ο μόνος κλάδος που εργάζεται μέχρι και 100 ώρες την εβδομάδα, αφού πραγματοποιούν 6 έως 12 εφημερίες το μήνα, ανάλογα με το νοσοκομείο και την κλινική, με αποτέλεσμα όχι μόνο την εξάντλησή τους, αλλά και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών που δεν ικανοποιούν ούτε τους ίδιους.
Οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών έχουν μείνει καθηλωμένοι εδώ και χρόνια, ενώ η κάθε ώρα εφημερίας αμείβεται με 3-5 ευρώ, εξευτελίζοντας τα ατελείωτα χρόνια σπουδών και το λειτούργημα που επιτελούν.
Επειδή, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, οι προσλήψεις γιατρών που αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, έχουν μετατραπεί από την ηγεσία του Υπουργείου σε αντικείμενο εξαγγελιών και παζαρέματος, χωρίς και πάλι να υπάρχει καμία αξιοπιστία.
Επειδή παρόμοιο εμπαιγμό αντιμετωπίζουν και με τις αποδοχές τους, η βελτίωση των οποίων μετατίθεται στο μέλλον, μαζί με τη δήθεν βελτίωση του ωραρίου και των συνθηκών εργασίας τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να ικανοποιήσει τα χρόνια και δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών που αφορούν στην πρόσληψη του συνόλου των απαιτούμενων ιατρών στα Νοσοκομεία, τη γενναία αύξηση των αποδοχών, καθώς και της αποζημίωσης των εφημεριών, τη βελτίωση του ωραρίου και των συνθηκών εργασίας τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ