Κινητοποιήσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Αλικαρνασσού για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης

Αριθμός πρωτ: 14054
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/2/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Κινητοποιήσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Αλικαρνασσού για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (με πιο πρόσφατες τις 1827/17-7-08 και 9312/4-11-08), καθώς και σε παρεμβάσεις μου στην Ολομέλεια της Βουλής, έχω τονίσει τα σοβαρά προβλήματα που επικρατούν στα καταστήματα κράτησης, μεταξύ των οποίων οι κλειστές φυλακές Αλικαρνασσού διεκδικούν δυστυχώς αρνητική πρωτιά.
Το γεγονός ότι τουλάχιστον 400 κρατούμενοι συνωστίζονται σε σταθερή βάση στις φυλακές Αλικαρνασσού, τη στιγμή που ο προβλεπόμενος μέγιστος αριθμός είναι μόλις 150, αποτελεί την κυριότερη αιτία των τραγικών συνθηκών διαβίωσης των φυλακισμένων και εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Αλικαρνασσού προχωρούν γι’ αυτό το λόγο σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας, όπως επισημαίνουν σε ανοιχτή επιστολή τους, την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
Μεταξύ των προβλημάτων που δημιουργεί ο συνωστισμός των κρατουμένων είναι και ο έλεγχος των κελιών, τα οποία έχουν φτάσει να φιλοξενούν σήμερα μέχρι και πέντε κρατουμένους. Ο έλεγχος αυτός αποτελεί πραγματική δοκιμασία για τους υπαλλήλους, οι οποίοι νιώθουν καθημερινά έντονη ανασφάλεια. Παράλληλα, η διακίνηση ναρκωτικών είναι εκτεταμένη και η δυνατότητα των υπαλλήλων να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους με τον δέοντα τρόπο, περιορισμένη εκ των πραγμάτων.
Επειδή οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επισημαίνουν την ανάγκη μεταρρύθμισης του σωφρονιστικού συστήματος, με μέτρα όπως την προώθηση της κοινωνικής εργασίας και την ημιελεύθερη διαβίωση των κρατουμένων.
Επειδή σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών Αλικαρνασσού, ως πρώτο βήμα για τη βελτίωση των συνθηκών, όπως είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής και ο προηγούμενος Υπουργός Δικαιοσύνης ότι θα πράξει.
Επειδή κρίνεται απαραίτητη, επίσης, η δημιουργία Κέντρου Απεξάρτησης, λόγω του μεγάλου αριθμού φυλακισμένων που είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει, και με ποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών Αλικαρνασσού, όπως ζητούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί.
2) Εάν προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία Κέντρου Απεξάρτησης στις φυλακές Αλικαρνασσού, όπως επίσης ζητούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης