Κοινή συνεδρίαση επιτροπών Πολιτικών θεμάτων και Πολιτισμού της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην Κωσταντινούπολη (21-22/5/2010)

22/5/2010

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Σοφ.Στρατάκης συμμετείχε ως επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Πολιτικών θεμάτων και Πολιτισμού της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που έγινε στην Κωσταντινούπολη στις 21 και 22/5/2010.
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που απασχολούν τους λαούς της Ευρώπης και των Μεσογειακών χωρών που απαρτίζουν την Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης, η Ελληνική αντιπροσωπεία είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την Ολλανδική αντιπροσωπεία στην οποία επικεφαλής ήταν ο Πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος (VVD), Γερουσιαστής και καθηγητής κ.Uri Rosenthal, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη χώρα του.
Ο κ.Στρατάκης ζήτησε από τον κ.Rosenthal να συμβάλλει από την πλευρά του, ώστε η Ολλανδία, ως μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης αλλά και του G20, να συνδράμει στη δημιουργία των αναγκαίων μηχανισμών οι οποίοι δεν θα επιτρέπουν την ασυδοσία του κεφαλαίου και τις ληστρικές επιδρομές του στις οικονομίες των χωρών που παρουσιάζουν προβλήματα, αλλά και στο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Συζητήθηκαν ακόμη τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες και έχει σημασία να τονιστεί ότι η Ολλανδία παρά το ότι έχει μόνο 2% ανεργία, έλλειμμα 7% και Δημόσιο χρέος 60% του ΑΕΠ, εντούτοις παίρνει μέτρα που θα την θωρακίσουν ακόμη περισσότερο από τη διεθνή κρίση.
Τα μέτρα αφορούν την ευελιξία και καλύτερη απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού, την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και κυρίως της γραφειοκρατείας, καθώς και την αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων με αντίστοιχη μείωση άλλων δαπανών του προϋπολογισμού.
Η Ολλανδία έχει σε πρώτη προτεραιότητα την Παιδεία καθώς και την αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης ως σταυροδρόμι του διεθνούς εμπορίου σε συνδυασμό με τα Logistics. Προτεραιότητα δίνουν ακόμη σε συγκεκριμένους κλάδους όπως της Βιοτεχνολογίας, της Αγροεπιχειρηματικότητας και της Νανοτεχνολογίας, επειδή εκτιμούν ότι σ’ αυτούς ανήκει το μέλλον, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να διαφοροποιούν ακόμη και την παραγωγή τους, όπως η Philips που μείωσε την παραγωγή των παραδοσιακών της προιόντων και στράφηκε στα ιατρικά μηχανήματα.