ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (23/7/2007)

Επισκέπτεται την πόλη μας ο Υπουργός Πολιτισμού σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναδείξει το ανύπαρκτο έργο της Κυβέρνησής του στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε.
Πρόκειται να «εγκαινιάσει» μια αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, ενός έργου που όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά καθυστερεί υπερβολικά.
Η κίνηση αυτή του κ. Βουλγαράκη είναι πρωτοφανής και αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, χωρίς καμία λογική, αφού για κάθε τμήμα του έργου θα γίνονται χωριστά εγκαίνια μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί η επικοινωνιακή τακτική της Κυβέρνησης.
Τα προβλήματα στο χώρο του Πολιτισμού, τα οποία δημιουργήθηκαν κατά της περίοδο της διακυβέρνησης της Ν.Δ., συνεχίζουν να είναι πολλά, ενώ η όξυνση τους στην αποκορύφωση της τουριστικής περιόδου προκαλεί επιπρόσθετες αρνητικές συνέπειες και σε άλλους τομείς.
Ενδεικτικά στο Νομό Ηρακλείου αναφέρουμε:
1. Ελλείψεις αρχαιοφυλάκων
2. Αδιαφανείς προσλήψεις
3. Καθυστερήσεις στην παραχώρηση του Παγκρήτιου Σταδίου στο Δήμο Ηρακλείου
4. Μη ολοκλήρωση ανοιχτού θεάτρου Αρκαλοχωρίου
5. Προβλήματα με τις αρχαιολογικές ζώνες της Κνωσού
6. Έλλειψη χρηματοδότησης σημαντικών έργων στο Ηράκλειο όπως:
 Ανάπλαση Ενετικών Τειχών, Δυτικών Νεώριων, αναδομή Φρουρίου Κούλε, ανακατασκευή Πανάνειου, ολοκλήρωση ανοιχτού θεάτρου Αρκαλοχωρίου κτλ.
7. Απένταξη του ποδηλατοδρομίου Ηρακλείου
Μπροστά σ’ αυτό το κενό πολιτικής και έλλειψης σχεδίου στον τομέα του Πολιτισμού, γίνεται ιδιαίτερα αισθητή η έλλειψη οράματος μιας παράταξης που μένει προσκολλημένη σε αναχρονιστικά δόγματα.
Τα προβλήματα στο χώρο των τεχνών και των πολιτιστικών δρώμενων σχετικά με τις επιχορηγήσεις, τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες, το χαμηλό προϋπολογισμό των δημοσίων επενδύσεων, τις απολύσεις συμβασιούχων και τον μαζικό διορισμό άσχετων ημετέρων, τα προβλήματα με το προσωπικό του ΥΠ.ΠΟ και, ως αποκορύφωμα, η παταγώδης αποτυχία διαμόρφωσης ενός νέου Οργανισμού του ΥΠ.ΠΟ, δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα να βρουν λύση, όσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα παραμένει χωρίς στόχο και σχεδιασμό.
Η αποτυχία άσκησης πολιτικής στον τομέα του Πολιτισμού, και όχι μόνο, από τη Ν.Δ. είναι παταγώδης και απειλεί με οπισθοδρόμηση τις δομές και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, που πέτυχαν πολλά μέσα από μια δημιουργική πορεία που δεν ήταν ούτε ανέφελη ούτε αυτονόητη.
Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν συμμετέχουμε σε αυτήν την παρωδία και καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού για απραξία και ανικανότητα να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα του χώρου , τα οποία με τις ενέργειες της καθημερινά αυξάνει.

Οι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου

Γιάννης Γ. Σκουλάς
Μανόλης Στρατάκης
Μανόλης Φραγκιαδουλάκης
Στέλιος Ματζαπετάκης
Βασίλης Κεγκέρογλου