Κρίση στις κρητικές εξαγωγές

Αριθμός πρωτ: 14405
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/2/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Κρίση στις κρητικές εξαγωγές.

Το αρνητικό κλίμα των τελευταίων μηνών στην ελληνική οικονομία δεν άφησε ανεπηρέαστες και τις εξαγωγές κρητικών προϊόντων, αφού φέτος η χρονιά θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο, τουλάχιστον -6%, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης διαμαρτύρεται έντονα γιατί μέχρι στιγμής και εν μέσω κρίσης, δεν έχει συγκληθεί ακόμη το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η εξαγωγική πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην κρίση και στις μεγάλες αρνητικές συγκυρίες στις διεθνείς αγορές.
Μάλιστα, κατηγορούν την ηγεσία του Υπ.Οικονομίας και Οικονομικών για αδιαφορία απέναντι στους Έλληνες εξαγωγείς, την ώρα που χάνονται αγορές στο εξωτερικό που με πολύ κόπο κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Επειδή τα προϊόντα που πλήττονται περισσότερο είναι το λάδι και το κρασί, βασικά δηλαδή προϊόντα της Κρήτης.
Επειδή είναι ανάγκη να υπάρξει συντονισμός δράσεων, ώστε τουλάχιστον να επιδοτείται από την πολιτεία η παρουσία των ελληνικών προϊόντων σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί:
1) Εάν προτίθενται να συγκαλέσουν άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, όπως ζητά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, για άμεση λήψη μέτρων που θα σταματήσουν την κατρακύλα των εξαγωγών της Κρήτης, και γενικότερα της χώρας και
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των εξαγωγών και να μη χαθούν αγορές στο εξωτερικό που έχουν κατακτηθεί από ελληνικά προϊόντα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης