“Κρητικοποίηση” εισαγόμενων κρασιών

Αριθμός πρωτ: 3272
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: “Κρητικοποίηση” εισαγόμενων κρασιών.

Tην εισαγωγή και τη διάθεση ως κρασιού Κρήτης μεγάλων ποσοτήτων χύμα κρασιού κυρίως από τη Χιλή και την Αργεντινή καταγγέλλουν η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ), η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) αλλά και ο Αγροτικός Σύλλογος Δαφνών καθώς και η πλειοψηφία των αμπελοκαλλιεργητών της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι επιτήδειοι αφού εισαγάγουν το φθηνό κρασί, με τιμές που φθάνουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Δαφνών, τα 18 λεπτά το λίτρο, το διαθέτουν, αφού πρώτα το βαπτίσουν κρητικό, σε τιμές που δεν μπορούν οι ντόπιοι παραγωγοί να ανταγωνιστούν, αφού πωλούνται στα 10 περίπου ευρώ τα 20 λίτρα, στα ξενοδοχεία. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι πώς είναι δυνατόν να βγαίνουν οικονομικά οι έμποροι από τόσο χαμηλές τιμές αλλά και τι είδους κρασιά καταναλώνουν οι τουρίστες που διαμένουν στα ξενοδοχεία.
Την ίδια στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φαίνεται να δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε μία περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στους αμπελοκαλλιεργητές ενόψει της νέας αμπελουργικής περιόδου των οινοστάφυλων, εξαιτίας των χαμηλών τιμών που επικρατούν στην αγορά με αφορμή την κρίση του κρασιού που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται και με τις νοθείες και την κρητικοποίηση των φθηνών εισαγόμενων κρασιών.
Επειδή, η εκτεταμένη κρητικοποίηση των εισαγόμενων κρασιών ουσιαστικά εκτοπίζει τους εγχώριους παραγωγούς αφού δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές στις οποίες διατίθενται τα κρασιά αυτά.
Επειδή, με προηγούμενες ερωτήσεις μου, έχω επισημάνει τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των αμπελοκαλλιεργητών της Κρήτης οι οποίοι φέτος βλέπουν τα επιτραπέζια σταφύλια τους να πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις περυσινές και έχουν πλέον εναποθέσει τις ελπίδες τους στα οινοστάφυλα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ. κ. Υπουργοί:

Ποιά μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί της Κρήτης από τις παράνομες κρητικοποιήσεις εισαγόμενων κρασιών που κατακλύζουν την αγορά της Κρήτης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τη διάθεσή τους στα ξενοδοχεία του νησιού.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης