Κρούσματα δηλητηρίασης μελισσών στην Ανατολική Κρήτη και αποζημιώσεις μελισσοκόμων

Αριθμός πρωτ: 6729
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κρούσματα δηλητηρίασης μελισσών στην Ανατολική Κρήτη και αποζημιώσεις μελισσοκόμων.

Οικονομική καταστροφή και μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της μελισσοκομίας στην Ανατολική Κρήτη έχουν προκαλέσει τα πρόσφατα περιστατικά δηλητηρίασης εκατομμυρίων μελισσών στο δάσος Σελάκανο του Λασιθίου.
Ο Σύλλογος των μελισσοκόμων κάνει λόγο για υποκινούμενες, ενδεχομένως από διάφορα συμφέροντα, ενέργειες, ενώ σε κάθε περίπτωση απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος, για να αντικατασταθούν τα μελισσοσμήνη που δηλητηριάστηκαν. Στο μεταξύ, δεκάδες είναι οι μελισσοκόμοι απ΄ όλη την Ανατολική Κρήτη που έχουν υποστεί οικονομική ζημία συνολικού ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Επειδή, όπως τονίστηκε και σε συνάντηση των μελισσοκόμων με τη Νομάρχη Ηρακλείου, η ζημιά είναι τεράστια, και δεν είναι δυνατό να καλυφθεί με έξοδα των ίδιων των μελισσοκόμων, οι περισσότεροι των οποίων είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Επειδή σε παλαιότερη Ερώτησή μου (2177/8-12-2006), τόνιζα την αδικία που υφίστανται οι μελισσοκόμοι που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ασφάλιστρο, χωρίς να έχουν στην πράξη καμία κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, η δε απάντηση του Οργανισμού παρέπεμπε μόνο στη μελλοντική έκδοση του νέου Κανονισμού του ΕΛΓΑ για τη διόρθωση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να χορηγηθεί από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση για την έκτακτη οικονομική ζημία, ύψους τουλάχιστον 300.000 ευρώ, που έχουν υποστεί οι μελισσοκόμοι της Ανατολικής Κρήτης, μετά τις εγκληματικές ενέργειες της δηλητηρίασης εκατομμυρίων μελισσών στο δάσος Σελάκανο του Λασιθίου.

O Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης