Κυκλώματα «ελληνοποίησης» πατάτας στην αγορά

Αριθμός πρωτ: 3636
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κυκλώματα «ελληνοποίησης» πατάτας στην αγορά.

Την ύπαρξη επιτηδείων που διοχετεύουν πατάτες από άλλες χώρες στην αγορά βαφτίζοντάς τις ελληνικές, επιβεβαιώνει η εξάρθρωση σχετικού κυκλώματος.
Συγκεκριμένα, χονδρέμποροι βάφτισαν ως εγχώριας παραγωγής 105.000 τόνους πατάτας από τη Γαλλία πριν τις διοχετεύσουν στην αγορά.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις έχω θέσει το ζήτημα της εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες και την παράνομη ελληνοποίησή τους πριν καταλήξουν στο τραπέζι του καταναλωτή.
Επειδή οι έλεγχοι που διενεργούνται για τη διαπίστωση της προέλευσης, των προδιαγραφών, των ποιοτικών χαρακτηριστικών, κλπ., των προϊόντων αποδεικνύονται ανεπαρκείς και αφενός οι καταναλωτές είναι απροστάτευτοι και αφετέρου δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων που διοχετεύουν στην αγορά πατάτες ή άλλα αγροτικά προϊόντα από άλλες χώρες βαφτίζοντάς τα ελληνικά, και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια και να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παραπλάνησης των καταναλωτών από παρόμοιες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ