Κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π. Α.Ε) και Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ. Α.Ε)

11/3/2008
Ομιλία Μανόλη Σοφ. Στρατάκη επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π. Α.Ε) και Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ. Α.Ε), ρυθμίσεις για το προσωπικό της Ο.Λ.Π. Α.Ε και της Ο.Λ.Θ. Α.Ε και άλλες διατάξεις»

(πηγή: πρακτικά Βουλής)

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ
: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπαμε στην Επιτροπή αρχικά πράγματα που φαίνεται ότι η Κυβέρνηση και ο κύριος Υπουργός δεν θέλει να τα κατανοήσει, διότι έχει συγκεκριμένο στόχο. Και ο στόχος δεν είναι κανείς άλλος, από ό,τι διαφαίνεται και από την αποψινή του αγόρευση, από το πώς θα παραδώσουμε την περιουσία του ελληνικού δημοσίου σε ιδιωτικά ντόπια ή ξένα συμφέροντα.
Και αυτό καταδεικνύεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο, διότι εδώ γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές της Βουλής να ταυτιστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας με του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τη στιγμή που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέει «κύριοι, εάν πραγματικά δεν είχατε αυτή τη νοοτροπία, αυτή την αντίληψη και αυτό το στόχο, βγάλτε το άρθρο 3» -το είπε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, το είπαν και άλλοι ομιλητές- «και εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση για το σχέδιο νόμου».
Τι γίνεται, όμως, στην πράξη; Προσπαθείτε με όχημα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τις αλλαγές που έκανε κάποια δεδομένη στιγμή -γιατί αυτές οι αλλαγές ήταν ανάγκη και πρέπει να γίνουν και σε άλλους ενδεχομένως τομείς- να περάσετε αυτή τη στείρα αντίληψη που έχετε, που μιλάει για πλήρη ιδιωτικοποίηση, που μιλάει για ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, που μιλάει για εκμετάλλευση από ντόπια και ξένα συμφέροντα.
Κύριε Υπουργέ, μας μοιράσατε έναν κατάλογο και αποδεικνύετε με τις ενέργειές σας ότι αυτά που λέτε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Λέτε για παράδειγμα ότι οι συμβάσεις που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι συμβάσεις που ιδιωτικοποίησαν το λιμάνι, που το έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Λέτε ότι ο νόμος σας δεν το αλλάζει, αλλά αντίθετα επισημοποιεί εξελίξεις που είχε δρομολογήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αλλά σε αυτόν τον ίδιο κατάλογο που μας μοιράσατε, πουθενά δεν αναφέρεται ούτε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ούτε το λιμάνι του Πειραιά, ότι είναι λιμάνια που είναι παραχωρημένα σε μεγάλες πολυεθνικές …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Των διεθνών διαχειριστών.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Σε λιμάνι των διεθνών διαχειριστών.
Εσείς λέτε ότι αυτό το οποίο έχει γίνει από πολλές άλλες χώρες –αυτό είπατε- είναι αυτό που έκανε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης κι όμως, δεν αναφέρεται σε αυτόν τον κατάλογο που εσείς οι ίδιοι μοιράσατε, που σημαίνει δηλαδή ότι στην πράξη δεν ισχύει αυτό το οποίο λέτε.
Άρα, εδώ προσπαθείτε να ξεγελάσετε, ταυτίζοντας με την πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μια πολιτική που θέλετε να ακολουθήσετε -και που δεν έχει καμία σχέση στην πραγματικότητα- και επικαλύπτεσθε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ακολουθείτε δηλαδή την πάγια τακτική σας, της λογικής του συμψηφισμού. Και βέβαια έχετε, αν θέλετε, συνηγόρους σ’ αυτή σας την προσπάθεια και τις άλλες πλευρές του Κοινοβουλίου, που για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν να περάσουν μια τέτοια αντίληψη. Επειδή ενδεχομένως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα άλλα Κόμματα της Αριστεράς συμφωνούμε στον τρόπο ανάλυσης των σύγχρονων δεδομένων, αλλά δεν συμφωνούμε βέβαια στο διά ταύτα, νομίζουν ότι μπορούν να εκμεταλλεύονται την ανάλυση για να επωφελούνται.
(AD0
(3LM)
Αγαπητοί συνάδελφοι, η κατάσταση είναι δεδομένη. Οι διαφορές είναι σημαντικές. Εμείς, ως πολιτικός χώρος, εκτιμούμε ότι ναι, μεν δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κατάσταση που διαμορφώνει το παγκόσμιο σύστημα στην οικονομία, αλλά θέλουμε να ξέρετε –και το ξεκαθαρίζουμε αυτό προς κάθε κατεύθυνση- ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεπουλήσουμε τα πάντα και, κυρίως, δεν είμαστε διατεθειμένοι, πέρα από το να αξιοποιήσουμε τα όποια θετικά έχει αυτό το σύστημα, να πούμε «ναι» σ’ αυτό που εσείς θέλετε να κάνετε, να τα δώσουμε όλα δηλαδή στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Και κυρίως, βέβαια, τονίζω αυτό που ειπώθηκε από τον Κοινοβουλευτικό μας Εκπρόσωπο, ότι δίνετε ουσιαστικά την εξουσία στους ιδιώτες. Και σας λέμε εμείς το εξής: Θέλετε να περάσετε αυτό το νόμο; Αφαιρέστε από το άρθρο 3 αυτό που λέτε για την παραχώρηση του ίδιου δικαιώματος, μέρους ή ολόκληρου, προς τρίτους. Γιατί δεν το κάνετε αυτό, αν πραγματικά έχετε την ειλικρινή πρόθεση που λέτε ότι θέλετε μόνο να επικυρώσετε τις συμβάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Αν είχατε αυτήν την πρόθεση, θα κάνατε αυτήν την κίνηση, τη στιγμή μάλιστα που σας το ζητάει σύσσωμη η Αντιπολίτευση.
Αυτό το λέω για να δείτε ότι οι διαφορές είναι πολύ σημαντικές, είναι τεράστιες. Και ο στόχος ο δικός σας είναι αποκλειστικά ένας, δηλαδή το πώς θα δώσετε κάποιες συγκεκριμένες αρμοδιότητες και κάποιες συγκεκριμένες εργασίες σε συγκεκριμένους ιδιώτες, ντόπιους ή ξένους. Και είναι ξεκάθαρο αυτό το πράγμα. Και σε μία εποχή μάλιστα όπου είναι γνωστό ότι τα λιμάνια μας –και αυτό φαίνεται από την εκμετάλλευση του ΣΕΜΠΟ- θα μπορούσαν πραγματικά να δημιουργήσουν πλούτο, κέρδη και καλύτερες προϋποθέσεις για την εθνική οικονομία. Ενώ εμείς δημιουργήσαμε κάποιες καλές προϋποθέσεις και σήμερα αυτοί οι φορείς έχουν κέρδη και ως ανώνυμες εταιρείες μπορούν να σταθούν, εσείς προσπαθείτε αυτό που δημιουργήθηκε ως θετικό αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης, να το ξεπουλήσετε.
Αυτή είναι στην ουσία η πολιτική σας και αυτό θέλετε να κάνετε. Γιατί δεν γίνεται ένα καινούριο έργο. Και επικαλείσθε το Αεροδρόμιο ή άλλα έργα, τα οποία έγιναν εξ αρχής και βέβαια έγιναν με διαδικασίες σύμβασης παραχώρησης. Όμως, είναι εντελώς διαφορετικό να κάνεις ένα καινούριο έργο από την αρχή και από την άλλη, να παραχωρείς όλα τα δικαιώματα σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις, σε εγκαταστάσεις που έγιναν με τον ιδρώτα και τον κόπο του ελληνικού λαού και οι οποίες αποφέρουν σήμερα κέρδη.
Και ξέρετε γιατί το κάνετε αυτό, κύριοι Υπουργοί; Διότι είστε όλοι ταυτισμένοι –ή ταυτίζεστε, θέλοντας και μη- με μία πολιτική που έχει χαράξει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι μία πολιτική που λέει το πώς θα εξοικονομήσετε κάποια λίγα χρήματα –και αυτό είναι που σας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό- προκειμένου να καλύψετε άλλα ζητήματα της οικονομίας.
Όμως, εγκληματείτε. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθείτε, διότι στο τέλος-τέλος, όχι μόνο συκοφαντείτε με την τακτική σας, αλλά απαξιώνετε στο σύνολό του το δημόσιο τομέα και βέβαια απαξιώνετε την ύπαρξή μας ως χώρα και ως κράτος.
Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., θέλαμε όντως να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε ο δημόσιος τομέας να συνεισφέρει στην εθνική οικονομία, αλλά από την άλλη σε καμία περίπτωση δεν παραχωρούσαμε τα δικαιώματα του κράτους, αυτά που εσείς παραχωρείτε και είναι αναφαίρετα δικαιώματα και που μέσα απ’ αυτές τις διαδικασίες, προσπαθείτε να τα περάσετε προς αυτές τις κατευθύνσεις που θέλετε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εμείς, λοιπόν, σας λέμε ότι είστε σε λάθος κατεύθυνση. Αυτό θα το πληρώσει η χώρα. Και θα πρέπει να το πάρετε πίσω. Δεν είναι ανάγκη να κάνετε με νόμο την κύρωση των συμβάσεων. Δεν προβλέπεται από πουθενά. Εκτός εάν μόνο θέλετε να υλοποιήσετε αυτή τη δέσμευσή σας.
Σας λέμε, λοιπόν, ότι αυτή η δέσμευση δημιουργεί ανεπανόρθωτα προβλήματα και δημιουργεί τεράστια ζητήματα που θα πρέπει να τα δείτε.
Δεν θέλω να πω τίποτα για τον Εκπρόσωπο του Συνασπισμού, αλλά προκειμένου να δικαιολογήσει ενδεχομένως κάποια πράγματα, δεν κατάλαβε ότι βάζει νερό στο μύλο που εσείς θέλετε να λειτουργήσετε. Και τι είπε; Τα σαράντα χρόνια που λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη σύμβασή του, τα έκανε εκατό για να δικαιολογήσει τα δικά σας πενήντα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτές οι τακτικές και από την πλευρά των άλλων Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του χώρου της Αριστεράς, δεν ενδείκνυνται ή δεν πρέπει να εφαρμόζονται μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα. Και σας λέμε ότι όλες οι άλλες οι διατάξεις τις οποίες προσπαθείτε να περάσετε μέσα από το νομοσχέδιο που αφορούν κυρίως το προσωπικό στο δεύτερο κεφάλαιο, είναι διατάξεις που δείχνουν ότι θέλετε να ξεπουλήσετε έναν τομέα, αλλά να τον ξεπουλήσετε, ει δυνατόν, χωρίς καμία επιβάρυνση, χωρίς καμία ευθύνη για το προσωπικό και κυρίως χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη αυτοί να συμβάλουν στην όποια αποζημίωση του προσωπικού.
Εμείς σας λέμε, λοιπόν, ότι είναι λάθος η κατεύθυνση που ακολουθείτε, όπως σας λέμε ότι και τα άλλα που χρησιμοποιείτε στο τρίτο κεφάλαιο που έχουν σχέση με το Λιμενικό Σώμα, είναι εκτός πραγματικότητας και εκτός κάθε ορθολογιστικής οργάνωσης, στα πλαίσια μίας νέας οργανωτικής δομής που ενδεχομένως χρειάζεται το Λιμενικό Σώμα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)