Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση παλιρροιακών κυμάτων από ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στο δυτικό ελληνικό υποθαλάσσιο τόξο

Αριθμός πρωτ: 5702
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση παλιρροιακών κυμάτων από ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στο δυτικό ελληνικό υποθαλάσσιο τόξο.

Επιτακτική προβάλλει η ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πιθανή πρόσκληση παλιρροιακών κυμάτων που θα πλήξουν τα ελληνικά παράλια της δυτικής και νοτιοδυτικής Ελλάδας, από ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στο δυτικό ελληνικό υποθαλάσσιο τόξο.
Σύμφωνα με τις μελέτες του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης που δημοσιεύονται σε επιστημονικό περιοδικό του Φεβρουαρίου, εκφράζονται φόβοι για τη δημιουργία τσουνάμι πέντε μέτρων, το οποίο ενδέχεται να προκληθεί από ισχυρή σεισμική δόνηση στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο και το οποίο θα πλήξει και τα ιταλικά παράλια σε λιγότερο από μία ώρα.
Επειδή οι Ιταλοί επιστήμονες κάνουν λόγο για σοβαρό ενδεχόμενο πρόκλησης σεισμού ανάλογου μεγέθους με αυτόν του 365 π.Χ., μεγέθους 8 ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε δυτικά της Κρήτης και κατέστρεψε ολόκληρες πόλεις, με απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών.
Επειδή οι Έλληνες σεισμολόγοι υπογραμμίζουν για μία ακόμη φορά την πρόληψη και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αντιμετώπισης ενός τέτοιου ενδεχομένου αν και εφόσον κάποια στιγμή συμβεί,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:

Αν προτίθενται να προβούν στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πιθανή πρόσκληση παλιρροιακών κυμάτων στα ελληνικά παράλια, και ειδικότερα στη σεισμογενή περιοχή της Κρήτης, από ενδεχόμενο σεισμό μεγάλου μεγέθους στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ